Harminc éve segít a Dorkasz

Az alapítvány igazgatója arra hív fel: amit nélkülözni tudunk, azzal másokat támogathatunk!

Sikeres évet tudhat maga mögött a Dorkasz Szolgálat Alapítvány, amely tavaly ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. A holland gyökerű keresztyén segélyszervezet magyarországi egysége 2016-tól függetlenedett a hollandiai anyaszervezettől, s azzal azóta is jó kapcsolatot ápol. A mögöttük álló évről Kiss Ábel Lukácsot, a debreceni Dorkasz igazgatóját kérdeztük.

Miképp indult az elmúlt évük?

Mérhetetlenül nagy hálával tekintünk 2021-re és az elmúlt időszakra. Boldogok vagyunk, hogy Isten segítségével harminc éve itt szolgálhatunk. Szerfölött örülünk annak, hogy több mint harmincöt településen, több mint húsz partner segítségével, gyülekezetek által segítünk a rászorulóknak. Az elmúlt évet a húsvéti kék vödör-akcióval indítottuk. Ekkorra már túl voltunk a 2020-as járványidőszak okozta sokkon, így részben tudtunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Húsvétig zárva tartottunk, de gyűlt annyi élelmiszer, hogy akkor is tudtunk segíteni a rászorulóknak. Az ünnep után pedig elkezdett nyitni az ország, és egészen őszig viszonylag szabadabban mozoghattunk, így minden nyári programunkat meg tudtuk valósítani. A húsvéti gyűjtéssel egy időben önkéntestoborzó aloldalt indítottunk a honlapon. Ez éppen jókor jött: nyáron sok segítségre volt szükségünk, ugyanis hét tábort szerveztünk.

Kiss Ábel Lukács - Fb/ Dorkasz Alapítvány.jpg

Kiss Ábel Lukács, a debreceni Dorkasz igazgatója

Fotó: Facebook/Dorkasz Alapítvány

Tavaly nem csak a Dorkasz Kemping, saját táborhelyük adott otthont a szervezett üdüléseknek.

Igen, most először falvakba is elvittük megszokott táborunkat. Ezek napközis hetek voltak (nem töltötték ott az éjszakát a részt vevők). Kísérleti jelleggel működtettük, de nagy sikere volt! A kiszervezett alkalmak legnagyobb előnye, hogy oda mehetünk, ahol a táborozóink élnek. Sok család nem engedheti meg magának, hogy 24 órás táborba küldje gyermekét: nem csupán azért, mert nem tudja kifizetni, de nincs táska, amibe pakolhatnának, és sajnos nincs is mit belerakni... Ezeket a gondokat áthidalhatjuk azzal, hogy mi megyünk el egy-egy településre, és drámapedagógiai, művészetterápiás foglalkozásokat, illetve áhítatokat tartunk a gyerekeknek. Természetesen az étkeztetésükről is mi gondoskodunk ilyenkor. Így jutottunk el 2021-ben Kokadra és Bodaszőlőre, valamint szerveztünk táborokat a javítóintézetekbe is. Debrecenben a fiú-javítóintézetbe látogattunk el. Tavaly először a lányokhoz, Rákospalotára is elmentünk. Emellett megszerveztük a táborainkat a kempingben is.

A nyár a táborok mellett a tanszergyűjtésre is alkalmat nyújt.

Így van! Ezt az akciót hagyományosan augusztusban szervezzük. Tavaly rekord mennyiségű tanszert gyűjtöttünk össze. Több mint háromszáz fiatalnak segítettünk. Ez a nagy mennyiség elsősorban az önkénteseinknek köszönhető, akik már jóval augusztus előtt elkezdték osztani a szórólapokat. Másrészt az adakozóknak, akik – úgy látom – a járvány hatására még inkább a nélkülözők felé fordultak. Új gyűjtőhelyek is létesültek, az egyik ilyen a JótékonyTér (https://jotekonyter.hu/), amely lényegében webshop.

2020-ban azzal szembesültünk, hogy nem szervezhettük meg jótékonysági vásárainkat. Rengeteg jó minőségű holmink volt, de nem tudtuk ezeket eljuttatni az embereknek. A webshop ma már több mint háromezer terméket tartalmaz tíz kategóriában. Szerényebb számokkal indultunk, de nagyon büszkék vagyunk arra a 870 ezer forintra, amelyet december 31-ig összegyűjthettünk. Bízunk benne, hogy egyre jobban kiépül ez az oldal, és egyre többek részére adakoznak majd ennek útján is, illetve a használt, de jó minőségű tárgyakat majd innen vásárolják, ugyanis – tudjuk – nem mindig a legújabb a legjobb...

Tavaly Magyarországon az önkéntesség évét ünnepeltük. Ezt mennyire érezte meg a Dorkasz, hány vállalkozó szellemű érdeklődőt sikerült mozgósítaniuk?

Nagyjából százötvenen segítettek aktívan, és mintegy háromszázan iratkoztak fel tavaly, jelezve, szeretnének hozzánk tartozni. Számos iskolába eljutottunk, és külön örülünk annak, hogy bár rendkívül bizonytalan volt az ősz és a tél, mégis, négy hétvégén hat helyszínen egyszerre mintegy negyedszáz diák gyűjtött élelmiszert Debrecenben. Óriási siker ez, és az is, hogy ismét sikerült mintegy száz tanulót megszólítanunk, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Félezer vödröt töltöttek meg. Ez egyharmada a hagyományosan megtöltött kék vödröknek. Még ezer vödör telt meg gyülekezeteknél, cégeknél, és online formában is körülbelül háromszáz. Módfelett sikeresen zárult az önkéntesség éve, és szeretnénk is megtartani ezt a közösséget.

Dorkasz Alapítvány Forrás: Facebook/Dorkasz Alapítvány

Az önkéntesek szétosztják az élelmiszert a program nevét adó kék vödrökbe

Fotó: Facebook/Dorkasz Alapítvány

A legnagyobb programok mellett tematikus gyűjtéseket is szervez a Dorkasz. Ha ezeket is figyelembe vesszük, hány alkalommal tudtak segíteni 2021-ben a rászorulóknak?

A két nagy ünnepkörhöz, a karácsonyhoz és a húsvéthoz kötődik a két nagy gyűjtési akciónk: ekkor élelmiszert gyűjtünk. Emellett említhetem a kék vödör-akciót szeptemberben, augusztusban a tanszergyűjtést. S volt háromszor olyan alkalom, amikor tisztítószert gyűjtöttünk időseknek, mivel részükről ez az igény érkezett. Őket egyébként havonta látogatjuk a gyülekezetek jóvoltából, ruhákkal, élelmiszerrel is segítjük őket. Létezik diakóniai programunk is. Ezzel a helyi gyülekezet missziós tevékenységét úgy támogatjuk, hogy amikor meglátogatják a hozzájuk tartozó nehéz sorsúakat, mi ehhez ruhát és élelmiszert adunk.

Hogyan lehet az alapítványt támogatni akár anyagilag, akár adományokkal a hétköznapokban?

Hét gyűjtőpontunk van, ilyen a már említett jótékony tér vagy a Dorkasz Kemping is. A helyszínekre mindent szívesen fogadunk, várunk szeretettel, akár elektronikus eszközöket, játékokat, könyveket, sőt bútorokat is, bár az utóbbi egyeztetést igényel. Minden hétköznap 7.45 és 16.15 között bárki elhozhatja adományát! Rengeteg embernek tudnánk így segíteni. Egyre inkább mindnyájan felismerjük: nincs szükségünk lakásunkban, házunkban felesleges holmira. Érezhetjük, hogy stresszmentesebb lehet az életünk, ha kevesebb nélkülözhető tárgy vesz körül minket. Ám azzal, ami nekünk nem kell, másokat támogathatunk!

Az adományozásról és az önkéntes lehetőségekről a Dorkasz Alapítvány honlapján találhatnak további információkat.