Adományokat vár a reformáció bölcsője

A Magyarországi Református Egyház is adományozott Luther Márton szolgálatának helyszíne, a wittenbergi vártemplom renoválására. Továbbra is várják az adományokat, mert a gyülekezet önerőből nem tudja megoldani a felújítást.
A kisebbségben élő protestáns egyházak és szórványközösségek a világ minden pontjáról támogatják a wittenbergi vártemplom felújítását. A Szent Mária templom az UNESCO-világörökség része, és a város legrégebbi épületeként tartják számon. 2012. február 17-én a Gustav Adolf Werk szervezet (GAW) főtitkára, Enno Haaks lelkész és Armin Pra, a szászországi GAW képviselője egy tízezer euróról szóló csekket nyújtott át a Szent Mária templom képviselőinek.

A keresztyének számára a wittenbergi templom – ahol maga Luther Márton prédikált – egyfajta protestáns zarándokhellyé vált. Az épület műkincseket is rejt, többek között az idősebb Lucas Cranach által készített oltárt. A közeledő reformációs jubileum következtében a figyelem középpontjába került az épület.

Ökumenikus párbeszédek

A GAW a legrégebbi németországi evangélikus segélyszervezet: a vallási kisebbségeket segíti az egész világban, partnerei közé tartoznak az európai, a latin-amerikai és a közép-ázsiai protestáns kisebbségi egyházak. Emellett támogatja a közösség építkezését, templomok és gyülekezeti helyek renoválását, illetve a gyülekezetek szociáldiakóniai és missziós feladatait, és az egyházi dolgozók továbbképzését is.  A GAW – aminek névadója, a Németországban a vallásszabadságot és a vallási sokszínűséget megteremtő II. Gusztáv Adolf svéd király - célja, hogy a diaszpóra egyházait párbeszéd-képessé tegye a katolikus vagy ortodox többségben. Néhány országban még mindig vannak református és lutheránus egyházak, amelyek ökumenikus kapcsolatok nélkül élnek egymás mellett.

képA Szent Mária templom keveset változott azóta, hogy Luther Márton 1512-ben megkezdte professzorságát a wittenbergi egyetemen. Az NDK idején elhanyagolták az épületet, ahol Luther mellett egykor Philipp Melanchton is prédikált. Az első évek munkálatainak középpontjában az épület külső borításának és a tetőszerkezetnek a felújítása, valamint a tetőfedés helyrehozatala szerepel. A teljes projekt költsége hét-nyolc millió eurót tesz ki, amelyet az egyházközség érthető módon nem tud egyedül előteremteni.

A Magyarországi Református Egyház tavaly ezer euróval támogatta a wittenbergi vártemplom felújítását. A támogatási akció idén is folytatódik, és a GAW igyekszik ebben az évben is tízezer euró adományt összegyűjteni a rekonstrukcióra, hogy a világszerte élő szórványközösségek segítségével 2017-ig teljesülhessen az összesen hetvenezer eurónyi adomány átadása.

A magyarországi adományokat október 31-ig, a reformáció hónapját bezáróan várják az alábbi CiB számlaszámra: 11100104-19024048-39000000. Az összegyűlt adományokat egy összegben az MRE utalja át a GAW-nak. További információ és sárga csekk a MRE Zsinati Hivatal Külügyi Irodáján, az oikumene@reformatus.hu e-mail címen igényelhető.

reformatus.hu

Kép: Panoramio