Karácsonykor otthon?

Az ír reformátusok videókkal kívánnak áldott karácsonyt

Ír testvéregyházunk az idei rendhagyó helyzetben rendhagyó kampányt indított lelkészek és gyülekezeti vezetők számára, akik közül sokan otthonról követik a karácsonyi istentiszteletet a járványhelyzetben. Az Ír Presbiteriánus Egyház videókkal és egyéb ötletekkel segíti a közösségre vágyó híveit és gyülekezeteit az adventi elcsendesedében és a karácsony csodájának megünneplésében az idei rendkívüli helyzetben. A gyermekekről sem feledkeztek meg. Négyrészes animációs kisfilm sorozatban mesélik el a karácsonyi történetet és mindazt, amit az otthon kapcsán Jézus születésének története feltár.

At-Home-for-Christmas-page-banner (1).jpg

Imádság, adakozás, igére figyelés és elmélkedés

Az Írországi Presbiteriánus Egyház (PCI) honlapján és videócsatornáján közzétett gyülekezeti segédletek az otthoni személyes és templomi közösségi elcsendesedést is segítik a rendkívüli adventi időszakban és a karácsony napjaiban.

A karácsonykor otthon? kampány egy kérdést vet fel és egyben teret ad a lekészek és gyülekezeti vezetők eszmecseréjére ebben a kritikus időszakban, amihez elgondolkodtató segédanyagokat is biztosít, elmélkedések, ötletek és videóüzenetek formájában. David Bruce, a PCI moderátora videóüzenetében imádságra buzdít, és az advent első hétvégéjére imakampányt is szerveztek az ír presbiteriánusok.

Ám az otthonaikba szűkösségébe kényszerült reformátusok megélik az ünnep „tágasságát” is. Az egyház ugyanis rendkívüli adománygyűjtést hirdetett, amelynek során nem csak támogatják testvéregyházaikat szerte a világban, de a hívek jobban megismerhetik, imádságban hordozhatják és virtuálisan otthonukba fogadhatják az erdélyi, dél-szudáni, malawi, indonéz, nepáli és szíriai testvéreiket.

Az igére figyelést sokszínű segédanyaggal támogatja az egyház, ami akár otthoni egyéni és családi csendességben, akár fizikális és virtuális gyülekezeti összejöveteleken megidézi az advent és karácsony üzenetét és segíti az egyház tagjait abban, hogy valóban Isten szavára figyeljenek az ünnepekben.

Végül nemzetközi és hazai szerzők rövid elmélkedései, napi igemagyarázatai, a járvánnyal kapcsolatos bibliai gondolatai adnak alkalmat arra, hogy a hívek az otthon töltött időt az elmélyülésre és elmélkedésre fordítsák.

Központban a gyermekek és az otthon

Mindennek középpontjában természetesen maga a karácsonyi történet áll. A gyermekek számára készített négy rövid animációs kisfilm a családok otthonaiba viszi az első karácsonyt. A négy videó a karácsonyi történet négy „főhősének” szemszögéből mutatja be az eseményeket, kiemelve azt, ami mindannyiukban közös volt; az otthontalanságot. Mindegyik szereplő otthonától távol töltötte az első karácsonyt.

  • Mária és József hátrahagyva názáreti otthonukat Betlehembe mentek.
  • A pásztoroknak nem volt otthonuk, hanem a hegyekből ereszkedtek alá a városba.
  • A napkeleti bölcsek a távoli Perzsiából utaztak Betlehembe.
  • És Jézus? Az Ő otthona a mennyekben volt, és a karácsony lényege éppen az, hogy égi otthonát hátrahagyva eljött a Földre, hogy velünk éljen, lakozást vegyen otthonaikban és egyszer s mindenkorra leleplezze és elpecsételje: Isten velünk van.

Ezt az üzenetet fogalmazza meg gyermeknyelven a négy kisfilm, amelyeket az ír testvéreink otthonaikban és gyülekezeteikben ezekben a napokban vetítenek le. És az angol nyelvű videók alatt az elhangzott szöveg magyar fordítását olvasva ebbe a kapcsolódhatunk be mi az ünnepek során otthonaikban.

Mária és József

Mária és József.jpg

A vidó szövege magyarul

Mária és József nem voltak otthon az első karácsonykor. Betlehemben voltak, távol názáreti otthonuktól. De amíg Betlehemben voltak, kisbabájuk született, ahogy a Bibliában olvassuk. Így aztán József is felment a galileai Názáret városából a júdeai Betlehembe, Dávid városába. Mert ő is Dávid házából és nemzetségéből származott. Azért ment oda, hogy összeírják jegyesével, Máriával, aki áldott állapotban volt. Amíg ott voltak, eljött a kisbaba születésének ideje. És Mária életet adott elsőszülött gyermekének. Bepólyálta és jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. És így, bár József és Mária messze voltak otthonuktól, mégis nagyon fontos részei voltak Isten csodálatos tervének.

„És ott, az istállóban, a csirkék, szamarak és tehenek közt, az éjszaka csendjében, Isten a legszebb ajándékot adta a világnak. Egy kisbabát, aki megváltoztatja majd a világot. A saját kisbabáját.

Mária és József bepólyálták a gyermeket, hogy melegen tartsák. Szalmából puha fekvőhelyet készítettek neki, és az állatok etetője lett a kis ágya. És csodálattal néztek Isten Hatalmas Ajándékára, aki a jászolban feküdt. Mária és József Jézusnak nevezte el, más szóval Immánuelnek, ami annyit jelent, hogy „eljött és velünk lakik az Isten”. Mert valóban eljött.”

„Jézus Mesekönyve, a Biblia”, részlet

A pásztorok

PCI Christmas.png

A videó szövege

A pásztorok nem voltak otthon az első karácsonykor. A mezőn voltak és a juhaikat őrizték. Amíg ott voltak, megjelent az Úr angyala és bámulatosan jó hírt osztott meg velük. A Biblia azt mondja, hogy pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. De az angyal ezt mondta nekik: „Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.” Ő a Messiás, az Úr. Így bár a pásztorok nem voltak otthon, és féltek, ők voltak az elsők, akik meghallották a csodálatos hírt Jézusról.

„Akkoriban az emberek kinevették a pásztorokat, mert büdösek voltak. Olyan gúnyneveket találtak ki, amelyeket itt le se írhatok. Látod, az emberek azt gondolták, hogy ezek a pásztorok senkik, csak koszos tekergők. De az Isten azt gondolhatta, hogy ezek a pásztorok nagyon fontos emberek, mert nekik mondta el először a jó hírt…

A pásztorok hirtelen felültek. Egy vakítóan fénylő harcos állt előttük, az éjszakában. Ne féljetek tőlem! – mondta a ragyogó férfi. – Nem azért jöttem, hogy bántsalak. Hanem azért, hogy jó híreket hozzak mindenki számára. Ma Betlehemben, Dávid városában megszületett Isten Fia! Odamehettek és megnézhetitek. Egy jászolban alszik.”

„Jézus Mesekönyve, a Biblia”, részlet

A napkeleti bölcsek

Bölcsek.jpg

A videó szövege

A bölcsek nem voltak otthon az első karácsonykor. Egy csillagot követtek, és messzire utaztak otthonuktól, egy újszülött királyt keresve. Imádni akarták őt és ajándékokat adni neki. A Biblia azt mondja, hogy Heródes király idején, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk.” Később, amikor megint megpillantották a csillagot, nagyon örvendeztek. Bementek a házba, ahol a csillag megállt és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Így bár a pásztorok nem voltak otthon, mégis képesek voltak imádni és dicsőíteni Jézust.

„És a csillag megállt egy kis sáros ösvénynél. egy pici ház fölött. De ez nme palota volt. És nem voltak őrök. Meg szolgák. Vagy zászlók. Vagy piros szőnyegek. Vagy harsonák. Eltévedtek volna? Vagy tényleg ez az a hely? De megtalálták ott a gyermeket. Abban a pici házban, anyja ölében ült a Csecsemő-királyfi…

De ez a gyermek egy újfajta király volt. Noha ő volt a Mennyei Herceg, szegénnyé lett. Noha ő volt a hatalmas Isten, egy gyámoltalan kisgyermek lett belőle. Ez a király nem azért jött, hogy ő legyen a főnök. Hanem azért, hogy ő legyen a szolga.”

„Jézus Mesekönyve, a Biblia”, részlet

Jézus

Jézus.jpg

A videó szövege

Jézus nem volt otthon az első karácsonykor. Hátra hagyta mennyei otthonát, hogy velünk legyen. Jézus azért tette ezt, hogy jobban megismerjük Istent. A Biblia azt mondja, hogy az Ige, azaz Jézus, testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, az egyszülött Fiú dicsőségét, aki az Atyától jött, telve kegyelemmel és igazsággal. Ez azt jelenti, hogy Jézus elhagyta mennyei otthonának pompáját és dicsőségét, hogy egy jászolban szülessen meg és velünk legyen. És amíg Jézus itt volt a Földön, megmutatta, milyen is Isten valójában; csodákat tett, példázatokat és történeteket mondott és tökéletes életet élt telve szeretettel és kedvességgel. Jézus elhagyta mennyei otthonát, hogy valóra váltsa Isten nekünk tett ígéretét. Így, ha megismerjük és szeretjük Jézust, akkor megismerhetjük és szerethetjük Istent, az Atyát is.

„Minden készen állt. Elérkezett a pillanat, amelyre Isten várt. Isten eljön, hogy segítsen az embereken, pontosan úgy, ahogy a kezdetben megígérte. De hogyan fog megérkezni? Hogyan fog kinézni? Mit fog csinálni? Hegyek hajlonghatnának előtte. A tenger hozsannázhatna. A fák tapsolhatnának. De a Föld visszatartotta lélegzetét. Olyan csendben érkezett, ahogy egy hópehely a földre száll. És amikor a sötétben senki sem figyelt, megérkezett.

Ugyanazon az éjszakán, a rengeteg csillag között egyszer csak egy ragyogó, új csillag jelent meg… Isten akkor helyezte az égboltra, amikor megszületett a Gyermeke. Hogy rá világítson és beragyogja az éjszakát. És utat mutasson az embereknek. Látod, Isten olyan volt, mint egy újdonsült apuka – nem bírt magával az örömtől. Hosszú évek óta várt erre a pillanatra, és most mindenkinek el akarta mondani.”

„Jézus Mesekönyve, a Biblia”, részlet

A kisfilmek az afrikai születésű Sally Lloyd-Jones világszerte népszerű gyermekbibliája alapján mondják el a karácsony történetét. A magyar változat Aranyvackor-különdíjas Zágoni Balázs tolmácsolásában jelent meg a kolozsvári Koinónia kiadó gondozásában „Jézus meséskönyve, a Biblia” címmel. A javaslolt bibliai részletek magyar szöveget a kiadó szíves engedélyével közöltük, amit ezúton is köszönünk.