Helyi protestánsok a bécsi terrortámadásról

A bécsi székhelyű Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) és három osztrák tagegyházának vezetői is megszólaltak a hétfő esti terrortámadás után.

img_20201103_093512_wien_haelt_zusammen.jpg

Bécs összetart

Fotó: evang-wien.at

Mario Fischer, a GEKE főtitkára megrendültségének adott hangot. „Gondolatainkban és imádságunkban hordozzuk az áldozatok családjait. Arra a sok-sok emberre is gondolunk, akik a tragikus éjszakán Bécs forgalmas belvárosában megtapasztalták a halálfélelmet és szemtanúi voltak az erőszaknak” – fogalmazott a német lelkész.

Ismét megmutatkozott az, hogy a biztonság iránti alapvető emberi vágy feszültségben áll az élet lényegében bizonytalan voltával. „Elővigyázatosságunk és a megelőző intézkedések nem garantálhatják a százszázalékos biztonságot” – hangsúlyozták az evangélikus, református és metodista egyházvezetők, Michael Chalupka, Thomas Hennefeld és Stefan Schröckenfuchs. Emlékeztettek: az ellentéteket és konfliktusokat pedig nem lehet erőszakkal megoldani, csakis párbeszéddel áthidalni.

„Az, hogy az eseményekre végső, kényszerítő erejű magyarázatot keresünk és még nagyobb biztonságot követelünk egyszerre érthető emberileg, de végeredményben teljesíthetetlen vágy” – véli Fischer.

„A hit számunkra horgony az élet bizonytalanságaiban. Segít abban, hogy a sokkoló eseményekkel szemben is összefogjunk, bátorságot merítsünk, nyitottan közeledjünk egymáshoz és a megegyezést keressük” – fogalmaz a GEKE főtitkárának és az osztrák protestáns egyházvezetők üzenete, amit az ökumenikus szervezet honlapján tettek közzé.

Az evangélikus egyház püspöke, Michael Halupka úgy fogalmazott, hogy „amikor a szavak csődöt mondanak, nem marad más, mint az áldozatokért, családtagjaikért és a segítőkért mondott ima csöndje. Bécs összetart az életért a városban. A terror nem törheti meg ezt az egységet”.

Európa szolidáris

Az osztrák protestáns egyház egyik legközelebbi szövetségese, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke is határozott szavakkal ítélte el az iszlamista terrorcselekményt, mint az emberiség ellen indított támadást. „Gyilkolás közben Istenre hivatkozni a vallással való cinikus és legaljasabb visszaélés. Az Istenbe vetett hit a szeretetről és irgalomról szól. A fundamentalista bűnözők igyekeznek megmérgezni a kapcsolatainkat azzal, hogy gyűlöletet szítanak, félelmet és rettegést terjesztenek. De nem fog nekik sikerülni. Mi továbbra is következetesen kiállunk a vallások közötti kölcsönös tisztelet és tolerancia mellett. Ez a leghatásosabb eszköz az erőszakkal szemben, amit a terroristák igyekeznek terjeszteni” – fogalmazott határozottan Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök.

Az Európai Egyházak Konferenciája mindeközben az Assziszi Szent Ferencnek tulajdonított imádsággal buzdítja honlapján a kontinens keresztyén közösségeit a közös imára és a béke melletti kiállásra. Christian Krieger főtitkár szavaival „Európa egyházai továbbra is elkötelezettek, hogy előmozdítsák a békét és a befogadó és nyitott társadalmak megerősítését”.

Uram, tégy engem a te békéd eszközévé,
ahol gyűlölet lakik, oda szeretet vigyek,
ahol sértés, oda megbocsátást,
ahol széthúzás, oda egyetértést,
ahol tévedés, oda igazságot,
ahol kétely, oda hitet,
ahol kétségbeesés, oda reményt,
ahol szomorúság, oda örömet.

Uram, add , hogy inkább én igyekezzek vigasztalni,
mint hogy vigaszt várjak.
Inkább én törekedjek másokat megérteni,
mint hogy megértést óhajtsak.
Inkább szeressek, mint hogy szeretet igényeljek.

Mert önmagunkat elfelejtve találjuk meg magunkat.
Ha megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot.
Ha meghalunk, akkor ébredünk az örök életre.

Ámen.