Adventi koncertek a Kálvin téri Református Templomban

Dátum
2023. december 12., 19:00 –
2023. december 17.
Helyszín
Budapest, Kálvin téri Református Templom
Budapest, Kálvin tér 7.
Mutasd a térképen →
+ Naptárhoz adom

Heinrich Schütz: Jézus Krisztus születésének története csendül fel, illetve Jézus Krisztus születéséről szóló ószövetségi olvasmányokat és karácsonyi énekeket hallgathat meg két decemberi estén a közönség a Kálvin téri Református Templomban.

December 12-én, kedden 19 órakor hangzik fel Heinrich Schütz: Jézus Krisztus születésének története. A kisoratórium a barokk zenei eszközeivel idézi fel Jézus születésének evangéliumokban leírt történetét énekszólók, kórus és hangszerek kíséretével, magyar nyelven. Az előadás különlegessége, hogy énekes szerepekben közreműködnek a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatói, tanáraik, valamint hangszeres vendégművészek is fellépnek.

Szhütz_Historia_23dec12

Heinrich Schütz a német korabarokk evangélikus egyházzene kiemelkedő szerzője, fontos szerepe volt abban, hogy a kor Itáliában született zenei vívmányai német nyelvterületen is meghonosodjanak. Idős korában számos úgynevezett históriát komponált: három passiót (SWV 479–81), a feltámadás (SWV 50) és Krisztus születésének történetét (SWV 435). A históriákban az evangélista szövege váltakozik a szereplőket megjelenítő vagy az eseményeket kommentáló vokális szakaszokkal, amelyeket a karácsonyi történetben zenekar is kísér. Az előadáson ezek a szakaszok Bálint Zsolt fordításában, az evangélista szólama Kéringer László szövegalkalmazásával hangzik el, amely a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközséghez kötődő zenészek 2020-as előadására készült.

carolvesp_23dec17

December 17-én, vasárnap 18 órakor a Próféciák és beteljesülés címmel kilenc olvasmány és karácsonyi énekek lesznek hallhatók Jézus Krisztus születéséről ószövetségi történeti és prófétai könyvek alapján a Kálvin Kórus szolgálatával.