A 2019/2020-as tanévben összesen 152 ezer gyermek vesz részt valamilyen formában református hittanoktatásban. Az egyházközségeink által szervezett alkalmak, a nem református egyházi iskolák fakultatív, valamint a református iskolák és óvodák kötelező hittanórái mellett 2013 óta minden állami általános iskolában kötelezően választható a református hit- és erkölcstan tantárgy.

Létszámadatok

Egyházközségek által szervezett fakultatív: 23.876 fő

Nem református egyházi iskolai: 14.523 fő

Református iskola és óvoda: 39.652 fő

Állami iskolai református hit- és erkölcstan: 74.009 fő

Hittanoktatásban részesülők száma összesen: 152.060 fő

Tájékoztató a szülőknek

Aggódik, hogy gyermeke jó helyen van-e a református hittanórákon? Videóinkból kiderült, milyen erkölcsi nevelést ad a református hittan, valamint hogy mi történik foglalkozásainkon.

Részletek a Hittan.info oldalon

Megválaszoljuk a református hit- és erkölcstannal kapcsolatban legtöbbször felmerülő szülői kérdéseket, de belelapozhat tankönyveinkbe is. Tájékozódjon és döntsön!Tájékoztató hittanoktatóknak, intézményvezetőknek és -fenntartóknak

Hittan: adatlapok becsült létszámjelentéshez a 2021/22 tanévre

A hittanoktatás szervezésének rendjéről és a hittanoktatók zsinati foglalkoztatásáról szóló szabályrendelet alapján a Zsinati Oktatási Iroda közzétette az „Adatlap az október 1-jei becsült adatokról a kötelezően választható református hit- és erkölcstan szervezéséhez 2021/22., egyben adatlap a taneszközök tanulói példányainak rendeléséhez” elnevezésű nyomtatványt.

Hit- és erkölcstan változásjelentő nyomtatványok

A kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatást szervező egyházközségeknek a 2020/21. tanév második félévének kezdetén ismét lehetőségük nyílik arra, hogy a tanév elejé adatszolgáltatáshoz képest bekövetkező változásokat bejelentsék.

A hittan nem tölteléktárgy

A hittanoktatóinknak abban is szerepe van, hogy helyretegyék a járványügyi szabályokról gondolkodást. Mégis legalább két tucat olyan állami iskoláról és önkormányzati óvodáról tud a Zsinati Oktatási Iroda, ahol idén ősszel nem indulhatott el a megszokott módon a hitoktatás.

Miért épp a hittan maradjon el?

Kötelező távolságtartással, önkéntes maszkhasználattal kezdődik szeptember elsején a 2020/21-es tanév. Idén tovább bővül a református oktatási hálózat, így már 180 településen, csaknem 58 ezer diákot nevelnek, oktatnak református óvodában vagy iskolában. Ugyanakkor több állami intézmény igazgatója is azt kérte, a vírushelyzet miatt maradjanak el a hittanórák.

További tartalmak

Szülői tájékoztató beiratkozáshoz

letölthető prezentáció a 2021/2022-es tanévre

Letöltés