Bakonyi zarándoklat lelkipásztoroknak

A Gyökössy Intézet programja

Dátum
2024. július 22. –
2024. július 26.
Helyszín
Bakonybél-Városlőd-Nagyvázsony-Monoszló
Bakonybél
Mutasd a térképen →
+ Naptárhoz adom

Szeretettel hívunk Benneteket egy lelkipásztorok számára szervezett bakonyi zarándokútra! Úgy hisszük, hogy amit Jézus az Emmaus felé tartó tanítványaival megtett, velünk is megteheti, miközben erdei ösvényeken és mezőkön együtt bandukolunk. Lelkipásztorként sokszor éljük meg azt, hogy tartunk valamerre, de elbizonytalanodunk. Nem érezzük Jézus közelségét. Jézus pedig időnként velünk is azt teszi, mint amit a fenti két tanítványával tett: mellénk szegődik és beszélget velünk. Szemünk elől elrejti magát, a párbeszédben és a kenyér megtörésében mutatja meg, hogy ő az, mint ahogy azt is, hogy mi kik vagyunk.

Bakonyi zarándoklat 2024 Gyökössy

Jézus egész életében vándorlás közben találkozott tanítványaival, követőivel és a betegekkel is. Mintha ezzel is azt üzenné, hogy az a hívása, hogy saját keresztünket hordozva kövessük őt (Lk 14,27), csak az úton levés közben valósítható meg. Egy olyan úton haladva, melyen mindent hátrahagyva és a hétköznapi komfortzónánkból kilépve követjük őt.

Egy néhány napos közösségi zarándokút ennek egyfajta gyakorlata. Ahogy Jézus követéséhez lemondások szükségesek, ahogy az külső és belső bizonytalanságokkal jár, gyötrődésekkel tarkított, és mégis bizalommal teli, úgy a zarándoklat során, a kegyelmet úgy éljük meg, hogy lemondunk bizonyos ételekről, tevékenységekről, vállaljuk a kihívásokat, a bizonytalanságot, a kiszolgáltatottságot és a másokra szorultságot. Időt adunk Istennek és magunknak a vele és az önmagunkkal való találkozásra. Miközben szembenézünk a külső és a belső nehézségekkel, és mindazzal, ami gátol, aközben egyre közelebb kerülünk Istenhez is és önmagunkhoz is. Ahova eljutunk, az egy új belső minőség, ami a zarándoklat nélkül nem született volna meg. Talán ez az oka annak, hogy a zarándoklat manapság egyre népszerűbb – református körökben is.

A zarándoklat fontos jellemzője, hogy közösségben történik. Bár hangsúlyos az egyéni csönd és imádság, ugyanilyen fontos, hogy az út idejére egymás társai leszünk. Támogatjuk, segítjük egymást. Ahogy a Prédikátor könyvében olvassuk: „​​Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást.” (Préd 4,9–10) Éppen ezért a zarándoklatra a lelkipásztorok házastársait is szeretettel látjuk. 

A zarándoklat fontos része a tudatos jelenlét. Minden napnak fontos része a csend; a csendben keressük, hogy megszólítson Isten, megmutassa önmagát vagy közölje velünk akaratát. Éppen ezért nap közben a mobiltelefon használatát kérjük mellőzni, mert ez megzavarhatja azt a belső folyamatot, ami termékennyé teheti a zarándoklatot. Érdemes úgy részt venni, hogy minden fontos teendőnket átadjuk másnak ezekre a napokra. Azt javasoljuk, hogy amennyiben mégis szükséges és addig várhat, a fontos telefonos megkereséseket az esti órákra korlátozzuk.

Dátum: 2024. július 22–26. (hétfő–péntek). Hétfő délután közösen kezdünk, a keddi, szerdai és csütörtöki napokon gyalogolunk, majd a zarándoklatot a péntek délelőtt visszatekintéssel és közös ebéddel zárjuk. Minden jelentkezőt arra kérünk, hogy akkor vállalja a zarándoklatot, ha a teljes öt napra el tud köteleződni. 

Vezetők: Szakács Gergely és Balogh Tamás református lelkipásztorok

Útvonal és távolság: A Bakony különösen szép részein haladunk át a Bakonybél–Városlőd–Nagyvázsony–Monoszló útvonalon. A napi távok (kb. 19–21 km/nap, összesen kb. 60–65 km) átlagos fizikummal teljesíthetőek. Mindenki mérlegelje, hogy jelenlegi egészségi, fizikai állapotában tudja-e vállalni a zarándoklatot. Ugyanakkor a zarándoklat nem teljesítménytúra, nem a sebesség és nem is a megtett kilométer számít, hanem a közösen megtett út és a belső utazás, amit megélünk.

Szállás: Különféle turista- és zarándokszállásokon alszunk, ez is része a zarándoklatnak, a komfortzónánkból való kilépésünknek.

Étkezés: Minden nap hideg reggeliről gondoskodunk, az ebéd úticsomag lesz (amit hol előre elkészítenek nekünk, hol magunknak kell róla gondoskodni, erről a részleteket később küldjük), vacsorára meleg ételt kapunk. Az esetleges ételérzékenységekre, allergiákra külön figyelünk.

A résztvevők létszáma: 20 fő (minimum 10 fő résztvevő esetén indul a zarándoklat)

Jelentkezési díj: 20 000 Ft.

A jelentkezés határideje: április 30 (június 30-i lemondás után vissza nem téríthető a jelentkezési díj).

Jelentkezniaz alábbi űrlapon lehet. A jelentkezéssel egyidőben kérjük a regisztrációs díj befizetését is. A jelentkezéseket a beérkezések sorrendjében fogadjuk, azonban a létszámkorlát miatt a jelentkezés csak akkor tekinthető véglegesnek, ha arról a megerősítő válaszlevél is megérkezik. Amennyiben a létszám betelik, várólistára tudnak jelentkezni.

Számlaszám:  MRE Gyökössy Endre Intézete 10701094-74603523-51100005   

Közleménybe kérjük beírni a következőket: Zarándoklat (résztvevő neve)

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal Szakács Gergelyhez (szjaki@gmail.com).

A jelentkezés elfogadásáról és a szükséges felszerelésről a jelentkezőket külön levélben fogjuk tájékoztatni.

A jelentkezéshez kattintson ide.