Diétás manna

Még jó, hogy a szervezetünk nem tudja, este hány órakor nyitjuk ki a hűtő ajtaját és teszünk valami finomat a pocakunkba. A diéta elkezdésének hátterében mindig ott a kitűzött cél, legyen az megjelenési vagy egészségügyi, nőknél sok esetben gyermekvállalási szándék. Bocskor-Szedlákovics Zita dietetikussal arról a pluszról beszélgetünk, amelyet az Istenbe vetett hitünk adhat akár a diétázásban is. Utóbbi pedig nem a lemondásról szól, inkább a kulináris élvezetek újragondolásáról.

A rossz étrend talán legfőbb oka az időhiány: a reggeli sokaknál elmarad, nappal nincs idő és kellő nyugalom a kiadós ebédhez, így estére megéhezünk. Van erre valamiféle gyógymód?

Életmódváltás nélkül nem lehet sikert elérni. Akkor lesz normális anyagcserénk és számíthatunk pozitív dinamikára, ha ébredés után harminc percen belül megreggelizünk. A reggeli elmulasztását nem pótolhatjuk pár órával később: mivel nem lesz szerzett elégethető energiánk, a meglévőt fogjuk kimeríteni a nap folyamán, így viszont nem tudunk teljes mértékben koncentrálni és dolgozni. Ha hatkor ébredünk, fél hétig reggelizzünk meg, mivel a szervezet tízig ismét megéhezik, akkor is, ha nem lép fel éhségérzet. Fontos, hogy a kávé ne előzze meg a reggelit, hanem kövesse azt, főleg, mivel a legtöbb ember cukorral, tejszínnel issza. A reggel rendszeresen éhgyomorra bevitt kávé károsan hat a koleszterinszintre, a májra, az anyagcserére.

Nem érezzük, hogy éhesek vagyunk?

Egészséges ember esetében napi öt étkezés javasolt, bár akad, akinek hatra van szüksége, és előfordul, hogy a három is bőven elég. Ennek megítélésénél legyünk óvatosak, és vegyük figyelembe a test igényeit! A szervezet utolsó lépésként kezdi el jelezni a szükségleteinket. Mire megérezzük, hogy szomjasak vagyunk, fizikumunk már hosszú ideje szenved a folyadékhiánytól. A szervezet hamarabb észleli az éhség jeleit, mint ahogy az agyunkhoz eljut az információ. Ha evés közben telítettséget érzünk, már túlettük magunkat. Ezért ne várjuk meg, hogy szomjasak vagy éhesek legyünk!

Zita Bocskor-Szedlákovics

„Akkor lesz normális anyagcserénk és számíthatunk pozitív dinamikára, ha ébredés után harminc percen belül megreggelizünk”

Fotó: Chilla Palosh

Mi a helyzet a gyakori éhségérzettel?

Nem természetes, ilyenkor gondoljuk át a bevitt táplálékot. Ha a menü tartalma egészében gyors felszívódású volt, a szervezet hamar megéhezik. Például a banán gyorsan eltelít bennünket, viszont nemsokára éhesek leszünk utána. Hirtelen megemeli a vércukor- és ezzel az inzulinszintünket, de nem tartósan. Hamar leesnek az értékek, kiváltva a hirtelen ránk törő éhségérzetet. Ilyenkor sokan nemcsak arra panaszkodnak, hogy másfél-két órája ettek, mégis farkaséhesek, de rosszul is érzik magukat: szédülnek, megfájdul a fejük, sokféle panasz társulhat. Ha az ember életmódja megköveteli, például fizikai vagy aktív szellemi munkát végez, a napi három fő étkezés mellett be kell iktatni tízórait és uzsonnát is. Az emberek többségének szüksége van rá. Nincs étrendsablon, amelyet mindenkire rá lehetne húzni, de a legtöbb páciensnél akkor látok közérzetjavulást, ha naponta ötször étkezik.

Egy gasztroenterológus nyilatkozta egyszer, hogy a gyomrunk akkora méretű, mint az öklünk, ezért körülbelül annyi ételt kell kiszedni a tányérunkra. Ha többet eszünk, megnöveljük a gyomor térfogatát. Erről mit gondol dietetikusként?

Cukorbetegek esetében például a szénhidrát mértéke fogja meghatározni a mennyiséget, nem mérhetünk ökölben. Átlagos diétánál a köretmennyiséget mérjük a tenyerünkhöz (ujjak nélkül), ehhez még jöhet hús és zöldség. A köreten van a legnagyobb hangsúly, mivel általában az tartalmazza a bevitt szénhidrátmennyiséget. Az ugyanis tévhit, hogy a szellemi munkát végzők nélkülözhetik a szénhidrátok fogyasztását.

Lehet úgy átállni a számunkra megfelelő étrendre, amelyet a szükség vagy a személyes igényeink megkívánnak, hogy finom ételekkel rakjuk meg a pocakunkat?

Egyértelműen. Az emberek borzasztó tévhitben élnek: aki diétázik, éhezik, és semmi jót nem fogyaszthat. Ez így nem állja meg a helyét! Diétánál az alapanyagokat cseréljük le a probléma szerint. Az első két hétben valóban nehéz átállni, viszont sokkal finomabban, táplálóbban és változatosabban kezdenek étkezni a páciensek, akik lehet, hogy addig egyhangúan étkeztek, akár csak két-háromféle fogást fogyasztottak. Ha valaki keresi a változatosságot, kipróbál új recepteket, megtalálja a fogára valót.

Bocskor-Szedlákovics Zita dietetikus, filológus. 2005-ben érettségizett Nagyszőlősön. Angol és magyar filológiából BSC-diplomát szerzett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, majd az Ungvári Nemzeti Egyetemen mesterdiplomázott. Egészségügyi dietetikai és életmódtanácsadó végzettségét a European Dietology Institute-on nyerte el. Háromgyermekes édesanya. Ha teheti, fut, olvas és süteményt süt.

Hogyan lett dietetikus? Úgy gondolom, aki számít ma a szakmában, az nem az információdömpingben kezdte el a tanulmányait, hanem jóval korábban.

Elsősorban magamon akartam segíteni. Tizenöt évvel ezelőtt még nem volt széles körű internet-hozzáférési lehetőség Kárpátalján, ahol a mai napig kevés a szakember, de akkor elvétve sem találtam kifejezetten dietetikust. Az egészségügyi problémámra kaptam ugyan orvosi utasítást, viszont dietetikai tanácsokért nem tudtam kihez fordulni. Ha akkor nincs problémám, ma nem lennék dietetikus.

Konzultációin nem csak a dietetikus, a keresztyén is megszólal.

Egyszerűbben zajlik a konzultáció, ha keresztyén a páciens. Könnyebb megtalálni a közös pontot az alapok átbeszélésénél. Ha az embernek van hite, amelybe kapaszkodhat, az erőt ad induláskor. A Bibliából a mértékletességet emelem ki, ha ezt meg tudjuk tartani a személyes életünkben, akkor már nem lesz akkora problémánk a diéta betartásánál sem. Sok vallás gyakorolja a böjtöt, pedig a szervezetre gyakorolt hatása nem minden esetben jó, sőt sokszor nagyobb problémákat is okoz. Azt szoktam mondani, nem az a legnagyobb bűn, ami bemegy a szánkon, hanem ami kijön belőle. Az éhezős böjtöt érdemes inkább a kimondott szavainkra tartogatni.

Szokott böjtölni?

Lelki értelemben igen. Testileg a mai napig diétázom, nem elvakultan. Már elértem a céljaimat, mégis kilencvenöt százalékban tartom magam az étrendemhez tizenöt éve.

Karácsony után vagyunk, hogyan adjuk le könnyedén az esetleg felszedett kilókat?

Kezdjük azzal, hogy elkerüljük a karácsonyi mértéktelen lakmározásokat. Ha ez nem sikerül is, próbáljunk megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani. Az emberek kilencven százalékánál ez komoly probléma. A fennmaradt tíz százalékból – aki azt hiszi, hogy eleget iszik – levonhatunk még ötöt, mert a folyadékuk nagy részét szénsavas üdítő vagy gyümölcslé teszi ki, nem pedig szénsavmentes, tiszta víz. A szervezet a naponta bevitt két és fél, három liter víztől elkezd tisztulni. Nem kávé, nem leves, nem tea, egyszerű víz! A zsírsejtek a vizelettel távoznak a szervezetünkből. Folyadékszerető gyermekeket kell nevelnünk. Zárjuk ki a zsíros, füstölt ételeket az étrendünkből egy rövid időre! Minimalizáljuk a lisztes termékeket is! Próbáljunk könnyű ételeket, leveseket enni, hogy a szervezetünk, a hasnyálmirigyünk fellélegezhessen! Mozogjunk, mert ez segíti az anyagcserénket!

Mit együnk azért, hogy minél tovább maradjunk fiatalosak?

Nincs olyan étel, amelyet kiemelhetnék, amelytől fiatalok, üdék maradunk, és ötvenöt évesen is gyönyörű lesz a bőrünk. Az életmódváltás négy kulcsfogalma: az étkezési szokások megváltoztatása, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a mozgás és a lelki egyensúly. Ha ezek a helyükön, összhangban vannak, akkor az egészségünk és a külső kisugárzásunk is rendben lesz. Nem hiányozhat egyik sem: ha nincs lelki egyensúly, hiába a többi három.

Bocskor_Zita_dietetikus2

„Ha az embernek van hite, amelybe kapaszkodhat, az erőt ad induláskor”

Fotó: Chilla Palosh

Mi segíti önt a lelki egyensúly megtartásában?

Az Istenben gyökerező hit, bármilyen probléma merül fel az életemben, van kihez fordulnom. Ha nehézség adódik, elsőként imára fonódik a kezem, és kérem az Urat, mutassa meg, merre és hogyan jutok ki belőle. Az ima mindig kéznél van, ő sosem hagy el.

Mindig megmutatja az utat?

Nem biztos, hogy az ima pillanatában, sokszor várok a válaszra. Akár évek is eltelnek, mire megértem, miért történtek másképpen az események, mint ahogy az imádságban kértem. A hitem, hogy Isten válaszolni fog, segít várakozni.

Milyen problémákkal keresik fel a legtöbbször?

A legnagyobb kategória a cukorbetegség, a második az inzulinrezisztencia. Mivel nőgyógyászati klinikán dolgozom, a páciensek nagy része nő. Gyakori probléma az endometriózis, azon belül az adenomiózis, amely erős menstruációs vérzésekkel és borzasztó fájdalmakkal jár. Ezen is segít a diéta, megfelelő ételek mellett minimálisra csökkenhetnek a tünetek hormonális kezelés nélkül is. Epeműtétek utáni emésztési problémákkal is felkeresnek.

Sokan akkor szembesülnek a betegségükkel, amikor gyermeket szeretnének, de negatív marad a tesztcsík. Ezek a nők lelkileg nagyon megviseltek, mire beesnek a dietetikushoz.

A pácienseim többsége meddőséggel küzd. A nők lányként ritkán foglalkoznak a rendszertelen menstruációval, sokan figyelmen kívül hagyják vagy szégyellik. Majd férjhez mennek, és kezdődik a probléma. Gyakori a policisztás ovárium szindróma, amely tapasztalatom szerint együtt jár az inzulinrezisztenciával. Ezekben az esetekben teljes életmódváltásra van szükség. Nem az első meddő hónap után érkeznek hozzám a nők, hanem már megtörten, hosszú, átsírt éjszakák után. Nehéz helyzet, magam is átéltem. A diéta átbeszélésénél rákérdezek a páciens hitére, szokott-e imádkozni. Imádságban hordozom őket magam is, ez ad erőt a munkámhoz. Harmadik gyerekem születése után nem mentem szülési szabadságra, úgy éreztem, nem hagyhatom magukra azokat a nőket, akik a kezemet fogják. Itt nem csak a diétáról van szó, szükségük van lelki támogatásra, amikor „lankad a kezük”, és előjönnek ezek a mondatok: „Még az is állapotos, aki nem akart gyereket, csak pont nekem nem sikerül!” Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy az Úr jobban tudja, miért kell nekünk kivárni. A mi feladatunk mindent megtenni, hogy létrejöhessen a várandósság, és a szervezet kihordhassa a babát. Hiszem, hogy ezután megtörténik a csoda. Talán azok a legkedvesebb reggeleim, amikor arra ébredek, hogy valaki pozitív tesztet küldött. Ez motivál, ad erőt, ezért tudom, hogy a helyemen vagyok.

Így utólag látja már, miért kellett várnia az első gyermekére?

Érdekes kérdés. Először filológusnak tanultam tovább, más terveim voltak az életben. Lehet, hogy Isten azért tett próbára, azért sírtam át éjszakákat, hogy majd egyszer valóban együttérzéssel, nemcsak szakemberként, hanem lelki társként segíthessek ezeknek a nőknek. Az együttérzés talán fontosabb, mint a szakmai tanács. Ma már rengeteg mindent el tudnak olvasni a nők az interneten, de a világháló nem fog lelki támaszt nyújtani.

Bocskor_Zita_dietetikus3

„Akár évek is eltelnek, mire megértem, miért történtek másképpen az események, mint ahogy az imádságban kértem”

Fotó: Chilla Palosh

Hány évet vártak a gyermekáldásra?

Évben mérve nem sokat. Egybekelés után kettőt, de rengeteg műtéten estem át előtte, küzdelmes periódus volt, megpróbáltatásokkal teli. Már házasságkötés előtt tudtam a problémámról. Férjemmel ennek tudatában jegyeztük el egymást, de az Úr csodásan működik, és három gyermeknek vagyunk a boldog szülei.

Divatos ma vegetáriánusnak lenni.

Lehet húsmentesen élni bizonyos időszakokban, nincs rá állandóan szükségünk, de nélküle nem fogunk hosszú távon boldogulni. Egyes betegségeknél, mint az endometriózis, a vörös húsokat teljesen mellőzni kell, viszont ez nem jelenti azt, hogy fehér húsokat vagy halat ne egyen a beteg. A húst fölösleges teljesen kizárni az étrendből, nem vezet semmi jóra. Főként nem javaslom várandósságra készülő nőknél. Szüksége van rá a szervezetnek, bár sokan esnek abba a hibába, hogy túlzásba viszik a fogyasztását, a zöldségeket pedig minimalizálják.

Változik évszakonként, hogy milyen ételekre kellene nagyobb hangsúlyt fektetnünk?

Együk az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket! Ha tavasszal elkezdjük feltölteni a vitaminkészletünket, nem lesz problémánk januárra, februárra. Törekedjünk a változatosságra! Most a savanyú káposztának van szezonja, magas a C-vitamin tartalma. Jó étvágyat hozzá!

Hozzáértők szerint a mai kínálatban jóval kevesebb vitamint tartalmaznak az egyes növények, mint akár tíz évvel korábban.

A legnagyobb probléma nem az, hogy nincs bennük elég vitamin, hanem hogy egészségre káros vegyszerrel kezeltek. Vidéki emberként szerencsések vagyunk, hogy van gyümölcsfa, organikus bogyós gyümölcs, sárgarépa a kertünkben, viszont a nagyvárosban élő emberek lehetőségei szűkösek. A bevásárlóközpontokban kapható gyümölcsök, zöldségek a legtöbb esetben permetezettek, hogy tartósabbak, mutatósak legyenek. Vitaminvásárlás előtt ajánlott megnézni a vérképünket, hogy lássuk, miben szenvedünk hiányt, mit kell pótolni. A multivitaminokat fölösleges állandóan szedni. A D-vitamin az egyetlen, amelynek a pótlása fontos a téli időszakban.