Példát mutatnak a közéletben

Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat – reformátusok is vannak az elismertek között. A Raoul Wallenberg Egyesület a kitüntetéssel etikai mércét és példát kíván állítani a magyar társadalom és a közélet elé.

raoul-wallenbergs_dombormu

Húszezer zsidó életét mentette meg a svéd nagykövetség titkáraként

Fotó: Forrás: Magyar Hírlap

A Raoul Wallenberg Egyesület 1988-ban társadalmi kezdeményezésként alakult meg. Egyike a legrégebben működő kisebbségi, emberi jogi egyesületeknek, szerteágazó tevékenységgel. Január 18-án 15. alkalommal díjazták a hátrányos helyzetben élők érdekében dolgozó civilek munkáját.

Raoul Wallenberg svéd diplomata 1944–45-ben magyar zsidók ezreit mentette meg a deportálástól a náci Németország által megszállt Magyarországon. A róla elnevezett díjat azok vehetik át, akik bátor kiállásukkal, életútjukkal példát mutatnak a közéletben. Az elismeréssel etikai mércét is kíván állítani az egyesület a magyar társadalom és a közélet elé.

Az idei év díjazottjai: Szabó Gábor református lelkész, Tóth László, Szajkó Cintia és Orsós János pedagógus, Schiffer János jogász, Vámos György újságíró, valamint a szegedi Nemzetiségi Szövetség.

A méltatás szerint Szabó Gábor nagykőrösi református lelkész a vallásközi párbeszéd elősegítésében tölt be kiemelkedő szerepet, és sokat tett a helyi református és zsidó közösség együttműködéséért.

Tóth Lászlót, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanárát a disputakörök megalapításáért jutalmazták, amelyekben a fiatalok vitázni tanulnak, küzdenek a rasszizmus ellen és az elfogadásért. Tóth László elmondta, hogy az elhangzott laudációból sokat jelentett számára az a gondolat, miszerint részesül a kiutat kereső fiatalok bizalmában.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született. Egyes források szerint húszezer ember életét mentette meg a svéd nagykövetség titkáraként 1944-ben, svéd úti okmányok kiállításával, illetve védett házakba menekítésével. 1945. január 17-én Debrecenbe indult tárgyalni a szovjet főparancsnoksággal és az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal, ám nem érkezett meg. A szovjet hatóságok letartóztatták, és máig tisztázatlan körülmények között elhurcolták a Szovjetunióba, ahol állításuk szerint 1947-ben a börtönben elhunyt. Egyes kutatások azonban azt feltételezik, hogy még évekig élt fogolyként. Fogságának pontos története máig ismeretlen.

A Raoul Wallenberg-díjakat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházának Goldmark-termében adták át, Budapesten.