A 90. zsoltár James Bond magyar hangjával

Különleges élményben lehet azoknak részük, akik augusztus 19-én, hétfőn délelőtt 10 órakor a Magyar Nemzeti Levéltárba látogatnak, hiszen a II. Protestáns Sokadalom egyik helyszínének megnyitó ünnepsége csupa meglepetést tartogat.

„Egyedül az Írás” – ez a Bibliára mutató reformátori jelmondat a címe annak az ingyenesen látogatható időszaki kiállításnak, amely a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának jóvoltából jön létre. Az elnevezés egyben utalás a kiállítás anyagára is: a tárlat a református, evangélikus, baptista és metodista felekezetek történetéből mutat be tizenkét érdekes dokumentumot.

vizsoly_biblia_kalocsai_richard.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

Ha nem látott még eredeti Luther-kézírást, itt ezt is bepótolhatja: a reformáció atyjának különösen is fontos volt Magyarország, ezt bizonyítja a Révay Ferenc nádori helytartóhoz írott levél, amelynek eredeti példányát állítják ki a szervezők. Nem kevésbé érdekes a baptista egyház tiltakozó levele a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Politikai Bizottságához. Révai József, a Rákosi-éra teljhatalmú kultúrpolitikusa ugyanis az MDP Központi Vezetőség ülésén Harc a klerikális reakció ellen című beszédében az egyházat szektának minősítette. Ez ellen tiltakozni nem kevés bátorság kellett 1950-ben. A hazai metodista mozgalom évtizedeken keresztül küzdött az elismert egyházi státuszért, Hóman Bálint kultuszminiszter szorgalmazta, hogy a metodisták megkaphassák ezt az elismerést. Ennek az eddig soha ki nem állított dokumentációja is látható, olvasható lesz a tárlaton több más érdekes dokumentum mellett.

2024_protestáns sokadalom borító

Bizonyára számosan vannak, akiknek a bakancslistáján még ott van Vizsoly. A II. Protestáns Sokadalmon most csak a Várba kell elmenni, hiszen egy eredeti, első kiadású 1590-es vizsolyi biblia is látható lesz a levéltár bécsi kapu téri palotájának aulájában. Egyházunk és a magyar kultúra egyik legfontosabb könyve a 90. zsoltárnál kinyitva várja a látogatókat. Innen hangzik fel Magyarország legismertebb hangján, eredeti Károli-fordításban a zsoltár: a rövid megnyitó ünnepségen a négy felekezet összesen tizenkét történelmi dokumentumából négyet Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész olvas fel.

Az augusztus 19-én 10 órakor kezdődő megnyitón Czetz Balázs, a levéltár főigazgató-helyettese, Lakatos Judit egyháztörténész a metodista, Mészáros Kálmán egyháztörténész a baptista, Kertész Botond, az Országos Evangélikus Múzeum tudományos főmunkatársa az evangélikus, Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője pedig a református felekezet képviseletében várja az érdeklődőket.