A házasság alapjait kell megerősíteni

Zajlik a házasság hete, amelynek programjait idén a „Szeretetbe kapaszkodva” mottóval rendeznek meg a keresztyén egyházak és civil szervezetek összefogásával. A szervezésbe a Bibliai Házassággondozó Szolgálat minden évben bekapcsolódik. Vezetője, Nemeskéri Pál szerint a házasság intézménye nem helyettesíthető más társkapcsolattal, nem lehet lecserélni vagy kiiktatni.

A tavaly 15. évfordulóját ünneplő házasság hetének a korábbi évektől eltérően nem voltak központilag választott nagykövetei. A szervezők szerették volna megmutatni, hogyan tudtak együtt maradni a korábbi nagykövet házaspárok. Idén milyen megfontolásból nincsenek?

A helyi közösségekben lelki munkát végző házaspároknak szerettünk volna nagyobb teret adni, hogy a gyülekezetek szolgáló, küldetést teljesítő tagjai is fókuszba kerülhessenek. A központi rendezvényeken korábbi nagykövetekkel is találkozhatunk.

Az idei hét tud majd újat mondani a pároknak?

Bizonyára. Bár a világ fogékony az újdonságokra, nem feltétlenül kell mindig újat mondani. A házasság alapjait kell megerősíteni. Krisztus nélkül nagyon nehéz házasságban evezni az élet tengerén, de ha a felek elfogadják az Úr Jézust Megváltójukként, ő meg tudja menteni őket és a kapcsolatukat. A megmaradás garanciája a hármas fonál, amelyben Isten tartja meg a párokat. Minden emberi módszer, technika másodlagos.

Keresztyén házaspárok is szoktak elválni…

Ha nem követjük az Isten által kijelölt utat a házasságban, és a saját értelmünkre támaszkodva próbáljuk megoldani a problémáinkat, előbb-utóbb csődbe jut a kapcsolat. Egyik lelkész barátom úgy fogalmazott: „A házasság olyan, mint egy csecsemő, időnként tisztába kell tenni.” A házasság hete alkalmat ad megállni, tisztázni a dolgainkat, újra megerősödni Istenben, ezáltal a kapcsolatunkban.

Nemeskeri_Pal_Bibliai_Hazassaggondozo_Szolgalat

„A házasság nem elavult intézmény, nem ósdi dolog, amelyet ki kell dobni, mert új szelek járnak”

Fotó: Bazánth Ivola

Feleségével mely rendezvényeken szeretnének részt venni?

A Bibliai Házassággondozó Szolgálat a központi programok szervezésében is rész vesz. A pasaréti református gyülekezetben Védelmező kapcsolat címmel szervezünk csendesnapot február 18-ára. Gödör István és felesége, Gödörné Csontos Zita, szolgálatunk munkatársai azonos címmel tartanak előadást arról, Isten hogyan védelmez bennünket, és miként óvhatjuk egymást házaspárként az ő segítségével.

Milyen visszajelzéseket kapott a mozgalom az elmúlt években? Tud megmentett kapcsolatokról?

E hét programjait sokan látogatják személyesen és kísérik figyelemmel online. A korábbi tapasztalatok szerint nagy az igény a közös elmélkedésre. Az említett csendesnapon is átbeszéljük az előadásokon elhangzottakat, a résztvevők feltehetik kérdéseiket. Sok visszajelzést kaptunk arról, hogy egy-egy ilyen hét után megújul a párok kapcsolata, másképpen tekintenek egymásra, vagy sikerült kijutniuk a válságból.

Mit vár a rendezvénysorozattól?

Nem elég összeházasodni, folyamatosan ápolni kell a kapcsolatot, a család alapját. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a házasság nem elavult intézmény, nem ósdi dolog, amelyet ki kell dobni, mert új szelek járnak. Nem helyettesíthető más társkapcsolattal, nem lehet lecserélni vagy kiiktatni. Nem leplezzük a nehézségeket, de a válságokból – az egymástól való eltávolodásból, elhidegülésből – fel lehet kelni. Könnyű elfordulni egymástól, sokkal nehezebb küzdeni a házasságért, de ez az egyetlen olyan út, amely megéri.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!