A keresztyén dal közösségünk kovásza

A keresztyén dal műfaja közösségünk kovásza és a generációk közötti párbeszéd csodálatos eszköze lehet. Ennek érdekében példaértékű együttműködés zajlik a kormányzat és az egyházak között – hangzott el vasárnap Budapesten, az I. Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnepen.

Závogyán Magdolna kulturális államtitkár a Magyar Zene Házában tartott eseményen kiemelte: soha ilyen fontos nem volt, hogy szóljon síp, dob, gitár és ének, hirdesse a szakralitás, a keresztyén értékrend, a nemzeti identitás sziklához hasonló alapjait.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy Magyarország kormánya 2019-ben indította útjára a vallásos könnyűzene támogatása programot, amely jelentős forrással valósul meg.

Mint rámutatott, a keresztyén dalok nagy utat tettek meg hazai templomainkban és közösségeinkben, hiszen kultúránkban ennek korábban nem voltak olyan jellegű műfaji gyökerei, mint a világ más szegleteiben. Hozzátette: a kezdeti bizalmatlanságtól és bátortalan próbálkozásoktól napjainkra csordultig telt stadionokig, a megtartó erejű értékközvetítésig sikerült eljutni.

Az I. Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnep a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes szervezésében és a kormány támogatásával jött létre. A vasárnapi rendezvényen, a Magyar Zene Házában a katolikus, a református és a pünkösdi egyház több mint húsz hazai és határon túli együttese vett részt. Az eseményen több egyházi vezető, püspök volt jelen.

Képgalériánk az eseményről:

A galéria a képekre kattintva nyílik meg

Fotó: Hurta Hajnalka