„A levágott tagok élnek, mert élni akarnak”

A mi magyar nagypéntekünk, a mi magyar Golgotánk és Kálváriánk Krisztus áldozata nélkül nem lesz az önmagunk feletti győzelem napja és velünk maradó állapota, megváltásunk záloga – mondta Balog Zoltán a nemzeti összetartozás napján a Nemzeti Színházban.

MTI balog június 4.jpg

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar fájdalom életösztönünk riadója, a magyar bánat nem lemondó – hangoztatta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke pénteken, a nemzeti összetartozás napján a budapesti Nemzeti Színházban mondott ünnepi beszédében. A rendezvényen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. Balog Zoltán a Tizenhárom almafa című színdarab előtt beszélt, és úgy fogalmazott a Trianonban elcsatolt országrészek kapcsán, hogy „A levágott tagok élnek, mert élni akarnak.”

„Minket az Úristen stratégiai jelentőséggel vert meg. Mert teljesen egyedül a világ népeinek nagy családjában a világ legnagyobb ütközőpontján kell megmaradnunk. De ha megtérünk és áldás leszünk, akkor a világot megajándékozzuk egy olyan kegyelmi kincstárral, amely a mi népünknek és nemzetünknek adatik a teremtés, a gondviselés és újjáteremtés rendjében”

– fogalmazott a református püspök az ünnepi díszelőadás felvezetéseként. Magyar feltámadás akkor van, „ha készek és képesek vagyunk” a keresztény hit és kultúra alaptörténését Krisztus feltámadásán megmérni – hangsúlyozta. A mi magyar nagypéntekünk, a mi magyar Golgotánk és Kálváriánk Krisztus áldozata nélkül nem lesz az önmagunk feletti győzelem napja és velünk maradó állapota, megváltásunk záloga – jelentette ki a zsinat lelkészi elnöke. Balog Zoltán azt mondta, mi, magyarok büszkék lehetünk magunkra, de előbb hálásak legyünk azért, hogy adatott és adatik újra és újra hit, remény és szeretet közöttünk.

Nemzeti összetartozás napja 2021

A mi magyar nagypéntekünk, a mi magyar Golgotánk és Kálváriánk Krisztus áldozata nélkül nem lesz az önmagunk feletti győzelem napja és velünk maradó állapota, megváltásunk záloga. 🇭🇺 A nemzeti összetartozás napján ünnepi beszédet mondtam tegnap este a Nemzeti Színházban.

Posted by Balog Zoltán on Saturday, June 5, 2021