A Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségének levele az egyház pedagógusainak

Kedves Pedagógus Testvérünk!

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége nevében megköszönjük azt az áldozatos munkát, amelyet pedagógusként végez köznevelési intézményeinkben.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy az Ön szolgálatának döntő jelentősége van a református intézménybe járó diákok testi, lelki és értelmi fejlődésében. A református oktatási rendszer vonzereje, óvodáink és iskoláink szakmai minőségének és jó hírnevének erősödése azt mutatja, hogy áldás van pedagógusaink szolgálatán. Köszönjük, hogy a keresztyén értékrendet hitelesen, elkötelezetten, saját szakterületén magas színvonalon tanítva képviseli.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem könnyű terepen végzi munkáját. Sok bizonytalanság, elkeserítő körülmény nehezíti ma a tanítást, s akadályozza, hogy a lényegre, az Önre bízott diákok nevelésére összpontosítson. S a köznevelést övező vitákban is kevés figyelem jut a legfontosabb kérdésekre, hogy kik, hogyan, mit és kiket tanítanak a magyar iskolákban.

Számunkra Ön, mint pedagógus érték, aki méltó arra, hogy elismerjék a munkáját. Méltó a megfelelő bérezésre, szakmai elismerésre, megfelelő pihenőidőre, szabadságra.

Az elmúlt időszakokban többször jelezték az MRE illetékes pedagógiai fórumai a Kormányzat felé szakmai álláspontunkat a tervezett új pedagógus életpálya kapcsán, amelyek egy része meghallgatásra talált, míg más kérdések nyitva maradtak. A törvénybe beépített javaslatainkért kifejeztük köszönetünket. Ugyanakkor nem tartjuk tovább halaszthatónak a pedagógusok érdemi béremelését, az előzetes ígéreteknek megfelelően visszamenőleges hatállyal, 2023. január 1-jétől. Egy újabb állásfoglalásban ezt is jeleztük az illetékeseknek. Intézményvezetőink visszajelzései alapján, amennyiben a pedagógusbérek emelése nem történik meg a korábban tervezett módon, szeptembertől az egyházi fenntartású intézményekből is megindulhat a pedagógusok elvándorlása. Mindez már az új tanév kezdetétől megnehezíti intézményeink működését. Ezért sem tartjuk tovább halaszthatónak a pedagógusok érdemi béremelését.

Saját eszközeinkkel azon vagyunk, hogy iskoláinkban a lehető legkevesebb nehézség hátráltassa az Önök felelősségteljes szakmai, lelki munkáját.

Megköszönve mindazt, amit a református iskolarendszerben eddig is elvégzett, Isten áldását kívánjuk az életére és szolgálataira.

Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” 1Kor 15,58

Áldáskívánással,

Budapest, 2023. június 20.

Molnár János
főgondnok,
a Zsinat presbiteri elnöke

Balog Zoltán
püspök,
a Zsinat lelkészi elnöke

A levél PDF formátumban innen tölthető le.