A megerősítés napjai: hamarosan Debreceni Református Napok

A Debreceni Református Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület második alkalommal szervez református fesztivált. A Debreceni Református Napok nevű rendezvény május 18–21. között várja az érdeklődőket.

Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese és Fekete Károly tiszántúli püspök bejelentik a Debreceni Református Napokat 2023 május - Fotó: TTRE

Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese és Fekete Károly tiszántúli püspök

Fotó: TTRE

A négynapos eseménysorozat tudnivalóiról sajtótájékoztatón számolt be május 4-én Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese, valamint Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerző, a Kaláka együttes tagja, a fesztivál egyik fellépője, aki online vett részt a Karakter kávézóban tartott eseményen.

– Mennybemenetel ünnepétől konfirmáció vasárnapjáig tervezzük ezt a néhány napot. A megerősítés napjai ezek, hiszen aki konfirmál, megerősíti a református módon megélt hitét. Az a szándékunk, hogy olyan találkozások jöjjenek létre, amelyek a legkülönbözőbb módon járulnak hozzá ahhoz, hogy ez a megerősödés létrejöjjön – hangsúlyozta Fekete Károly.

A püspök elmondta, hogy a mennybemenetel ünnepe lesz a kezdőnap, ekkor a gyülekezetek a saját rendjük szerint tartják templomukban az istentiszteleteket. Ezek közül kiemelt jelentőséggel bír a nagytemplomi kibocsátó istentisztelet, amikor többek között a hittudományi egyetem teológus-lelkész szakos hallgatói készülnek a pünkösdkor végzendő szolgálatukra. Ugyanezen a napon, 19 órától egy koncert is várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetemi Református Templomban. Pál apostol üzeneteit dalokban fogalmazza meg Gryllus Dániel vezetésével a Kaláka együttes. A zeneszerző ígérete szerint megújult hangzásban csendülnek fel ezek a több ezer éves, de aktualitásukat megőrző apostoli üzenetek.

Május 19-én az egyházmegye 39 gyülekezetének biztosítanak találkozási lehetőséget – tette hozzá Hadházi Tamás esperes. Délelőtt hittanos vetélkedőt tartanak, délután pedig a konfirmáció vasárnapjához kapcsolódva a konfirmandusokat invitálják egy találkozóra a református kollégiumba.

Az eseménysorozat fő napja a szombat, csúcspontja pedig az Emlékkertben délután öt órakor kezdődő úrvacsorás istentisztelet lesz. Emellett több olyan programot is szerveznek, amelyre nem csupán a gyülekezeti tagokat, hanem minden érdeklődőt várnak.

Lesz egyháztáji vásár az Emlékkert melletti parkolóban, gyülekezetek közötti főzőverseny. Koncertek is várják az érdeklődőket: Bárdosi Ildikó és zenésztársai mellett az Első Lépés dicsőítő zenekar koncertjét és a kárpátaljai Credo Együttest is hallhatjuk majd. A szervezők a gyermekekre is gondoltak, a kicsik gyöngyöt fűzhetnek, agyagozhatnak, de lesz bábelőadás, ringató és gyermek-istentisztelet is.

A nyilvános alkalmak lehetőséget adnak a jótékonykodásra is. A múlt esztendőben a debrecen-szabadságtelepi templom belseje egy tűzeset miatt megrongálódott. A Debreceni Református Napokon összegyűlt adományokat a templom rendbehozására fordítják.

Teljes program a Facebook-esemény alatt.