A népszámláláson a vallásunk megjelölésére buzdít a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

keresztény értelmiségiek szövetsége

Fotó: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

Október 1-jén kezdődik az országos népszámlálás. Az ebben szereplő, vallási meggyőződésre vonatkozó adatok az egyházak társadalmi jelenlétének objektív megítélésében fontos szerepet játszanak. Ezért a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra buzdít minden megkeresztelt magyar állampolgárt, hogy bátran és örömmel válaszoljon a felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre.

Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy mai világunk a szekularizáció ellenére ezer szállal kötődik keresztény tradícióinkhoz. Ünnepeink java része egyházi gyökerekből nőtt ki, és ezek olyan, életünket is meghatározó fontos alkalmak, amikor a családok is egybegyűlnek. „Történelmünk, irodalmunk, képzőművészetünk is megmagyarázhatatlanul szegényebb lenne a keresztény hagyományok nélkül. Ugyancsak megtapasztalhatjuk, hogy az élet nagy eseményeinél ma is jelen van az egyház, hiszen hazánkban az európai országokhoz képest magas a keresztségben részesülők aránya, és sokan tartják továbbra is fontosnak az egyházi esküvőt vagy kérnek egyházi temetést” – emelik ki.

Továbbá kifejtik, hogy bár sokféle keresztény felekezethez tartozunk, és különbözik, hogy mennyire köteleződtünk el Krisztus és a keresztény hit mellett, mégis a keresztség összeköt bennünket, és ez egy olyan kapocs, amelyre bármikor és bárhol támaszkodhatunk. „Tegyünk hát tanúságot a keresztségünk mellett azzal, hogy a népszámlálási kérdőív 14. kérdésénél örömmel, sőt büszkén felvállaljuk felekezeti hovatartozásunkat! És ha ez egyben elgondolkodtat, elmélkedésre késztet bennünket, akkor induljunk el bátran, hogy még közelebb kerüljünk saját keresztény közösségünkhöz, felekezetünkhöz és ezáltal Krisztushoz!” – szólítanak fel közleményük végén.