A Protestáns Sokadalomban együtt mutatunk Krisztusra

Közösen ünneplik az államalapítást a reformátusok és az evangélikusok augusztus 19-én a budai Várban. A Protestáns Sokadalom egyrészt egy vásári forgatag, másrészt egy az evangéliumot hirdető alkalom, hiszen csúcspontja az istentisztelet. Az esemény programjairól Szávay Lászlót, a rendezvény lebonyolításával megbízott Református Közéleti és Kulturális Alapítvány munkatársát kérdeztük.

Szávay László 2023 augusztus - Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Milyen rendezvény a Protestáns Sokadalom?
Maga a név is igyekszik tükrözni, hogy kiknek szánjuk az eseményt. Sokat gondolkodtunk rajta, hogyan nevezzük el ezt a teljesen új kezdeményezést, amely a református és az evangélikus egyház szervezésében, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány megvalósításában indul útjára. Protestáns attól, hogy az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan egy olyan tartalmat közvetít a látogatóknak, amely a református és az evangélikus egyházhoz köthető. Tehát protestáns hitéleti és kulturális tartalmakat, amelyek egyrészt megkülönböztetik a Szent István-nap köré épülő római katolikus kultusztól, másrészt lehetőséget ad arra, hogy protestáns módon kapcsolódjunk az államalapítás ünnepéhez. Sokadalom pedig azért, mert bízunk benne, hogy a két felekezet népét hívogatni fogja a rendezvény. A sokadalom a régi magyar nyelvben valamifajta vásári forgatagot jelenít meg, és benne van az is, hogy a régi magyar ünnepnapok köré szerveződik, azokat ünnepli meg a közösség. A rendezvény tehát a tartalmában protestáns, a formájában pedig sokadalom. Az egyházi hitéleti tartalomhoz kulturális formában, mint sokadalom kapcsolódik a vásári forgatag: szervezetek és árusok kitelepülése, ételínyencségek kínálata és mindenféle szabadidős tevékenység.

Kikre számítanak?
Keresztyén családokra és közösségekre, amelyeknek lehetőséget biztosítunk ezzel a rendezvénnyel arra, hogy protestáns környezetben tartalmas hitéleti, kulturális és közösségi programokon vehessenek részt. A Protestáns Sokadalom nem riválisa, hanem kiegészítő alternatívája akar lenni annak, amit a Szent István-nap nyújt. Törekszünk rá, hogy legyen egy protestáns szeglete is az ünnepnek.

Protestáns Sokadalom 2023

Milyen református programokkal találkozhatnak a látogatók a sokadalmon?
A rendezvény csúcspontját, hitéleti magvát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa minden évben megszervezett istentisztelete adja. Ez mindig augusztus 19-én van, este hat órakor. Ez most szombatra esik, így a rendezvényt teljesen köré tudtuk szervezni. Számítunk arra, hogy a hívek nem fognak beférni a templomba, úgyhogy a Kapisztrán téri színpadon felállítunk egy nagy kivetítőt, amelyen követni lehet majd az istentiszteletet. Úgy építettük föl a programot, hogy a fellépők mind kapcsolódnak a református és az evangélikus egyházhoz. A református és az evangélikus előadók váltogatják egymást, illetve vegyesen lépnek föl, ezzel is hangsúlyozva a rendezvénynek nem a református vagy az evangélikus, hanem a protestáns jellegét. Kiemelném például az orgonamaratont, amelyen rendkívül érdekes repertoárral hat orgonaművész, három evangélikus és három református fog fellépni a budavári evangélikus templomban.

Van kedvence a programok között, amit ön is vár?
A Protestáns Sokadalom amellett, hogy a múlt kincseit is megjeleníti, reménységet kíván mutatni a jövőre. Ezt a reményt talán a református művészeti iskolák diákjainak a fellépése szimbolizálja a legjobban, a gyerekek a rendezvényen tudásuk legjavát hozzák el ajándékba a közönségnek. A szervezéskor külön gondoltunk kárpátaljai testvéreinkre is, ezért az egész programot egy kárpátaljai együttes, a BorzsaVári népi zenekar fellépése zárja majd. Előadásuk címe Maradunk: ezzel üzenjük, hogy kiállunk mellettük.

Szávay László 2023 augusztus - Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Mitől egyedi a Protestáns Sokadalom?
Még soha nem volt ehhez hasonló rendezvény. Nagy bizalmat kaptunk szervezőkként a két egyháztól, mert egy olyan eseményhez adják a nevüket, amilyen korábban még nem volt, kíváncsiak rá, hogyan fogadják az emberek a Protestáns Sokadalmat. Sokan érdeklődnek, a Reformátusok Szárszói Konferenciáján például többen is megszólítottak és jelezték, hogy mennyire tetszik nekik az ötlet. Bízom benne, hogy a rendezvény kiértékelésekor is azt látjuk majd, érdemes volt mindezt megvalósítani.

A református és az evangélikus gyülekezeteket mennyire sikerült bevonni a szervezésbe?
A két felekezet országos irodájának munkatársai lelkesen és lelkiismeretesen végezték a hirdetést! Evangélikus és református részről is érkeztek már visszajelzések, hogy különböző fórumokon kitették és megosztották a plakátot. Van olyan egyházközség, amely kisbuszt szervez, és együtt jönnek augusztus 19-én a budai Várba, de be tudtunk vonni gyülekezeteket és egyházhoz köthető szervezeteket is a rendezvény megvalósításába. A tótkomlósi evangélikus gyülekezet például ételkülönlegességekkel várja azokat, akik kilátogatnak a Protestáns Sokadalomra: tót nénik hagyományos fánkot sütnek. A civil faluban a látogatók felkereshetik a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Reformátusok Lapja és a Kálvin Kiadó sátrát, a kiállítók pedig nemcsak árulják a portékáikat, hanem valamilyen programmal is készülnek. A Kálvin Kiadó például kvízjátékkal várja az érdeklődőket, a Reformátusok Lapjánál pedig címlapképet csináltathatnak magukról a látogatók, és egy saját címlapot vihetnek haza.

Szávay László 2023 augusztus - Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Miért van szükség ilyen rendezvényekre, miért hasznos ez az egyház és az evangélium hirdetése szempontjából?
Ezek vagy belmissziós, vagy külmissziós lehetőségek. Tehát amit szervezünk és teszünk, annak a középpontjában az evangéliumnak kell állnia. A Protestáns Sokadalom a két felekezetnek egy olyan eseménye, amelyen közösen mutatunk Krisztusra, és ezt többféleképpen jelenítjük meg a rendezvényen. Mind a tudatosan a programokra érkezőknek, mind a véletlenül arra járó magyar vagy külföldi nézelődőknek is ugyanazt az evangéliumi, igényes és vonzó arcát mutatja így a két szervező felekezet.

A rendezvény grafikai szimbolikája sem véletlen: hal és kenyér.
A plakátunk a két felekezetnek a Szentíráson alapuló jelképeit jeleníti meg. A halak és a búzakalászok a bibliai sokadalom megvendégelésére utal. Ahogyan megmutatkozott ebben a történetben az Úr gondviselése, úgy jelenik meg Isten gondviselő szeretete a történelemben az ő népe iránt. A Protestáns Sokadalom célja, hogy hitben, kulturálisan és történelmi szemléletben is megjelenítse a két felekezet tagjainak és a külvilágnak, hogy mi, protestánsok Isten gondviselő szeretetében bízunk, és az államalapítás ünnepén is neki adunk hálát.

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház közös rendezvényen ünnepli az államalapítást a budai Várban. Az augusztus 19-i Protestáns Sokadalom egyszerre lesz zenei, vallási és gasztronómiai esemény. Két helyszínen követik majd egymást a programok: a Bécsi kapu téri helyszínen, az evangélikus templomban kórusok lépnek fel, az orgonamaratonon református és evangélikus művészek játszanak felváltva, és a gyermekeket is várják zenés programok; a Kapisztrán téri színpadon szintén a református és az evangélikus egyházakhoz kötődő zenészek, énekesek koncerteznek, de lesznek civil sátrak és ételkülönlegességek is.

A teljes program a rendezvény Facebook-oldalán olvasható.