A reformáció emléknapja Mátészalkán

A Reformátusok Szatmárért Egyesület és a Szatmári Református Egyházmegye 34. alkalommal tartott megemlékezést a reformáció emléknapja alkalmából. A mátészalkai rendezvény fő üzenete a béke és az arra való törekvés volt.

A megemlékezés a Kálvin János-szobornál kezdődött, majd a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház Szalkai László-termében folytatódott.

Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese Isten áldását kérte az egybegyűltekre, majd a Kálvin János-szobornál elhelyezett koszorúkra utalva kifejtette: ezek a koszorúk is jelzik a jelenkor tiszteletét és megbecsülését a reformáció egyik nagy alakja előtt.

Ünnepi köszöntőjében Fülöp István, a Református Szatmárért Egyesület (RSZE) elnöke Luther Mártont idézte: „A béke fontosabb minden igazságnál, és a béke nem az igazságért van, hanem az igazság van a békéért.” Az egyesület elnöke szerint a mindennapjainkat átható nyugtalanító érzés most különösen időszerűvé teszi a békevágyat. – Az igazi béke Isten békéje, ami bennünk van – hangsúlyozta.

Fülöp István elárulta, nem véletlen, hogy a rendezvény egy része a színházban van megtartva. – Ne csak azt várjuk, hogy az emberek bejöjjenek a templomba, hanem mi magunk is menjünk ki az emberekhez, és adjuk át az evangélium üzenetét. A színházban megtartott esemény pont egy ilyen eszköz. Remélem, jövőre a már megvalósult békéről tudunk majd ugyanitt beszélni — fogalmazott az RSZE elnöke.

Az emléknapi igehirdetésen Fekete Károly református lelkész, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szolgált. A reformáció emléknapja alkalmából rendezett ünnepség hangulatát áthatotta a 254. zsoltár: „Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk?”