A remény biciklisfutárai

Tekerj felebarátodért! – ezzel a jelszóval indultak útra a teremtés hetén Kárpát-medencei magyar kerékpárosok kelet–nyugat irányban. A Beregszásztól Sopronig tartó staféta-kerékpározás annak az ökumenikus európai zarándoklatnak a része, amelynek végcélja a decemberi párizsi klímacsúcs. A Parókia Portál összeállítása.

A világ számos országából csatlakoznak ahhoz a zarándoklathoz, amelyet az éghajlati igazságosságért szervezett az Egyházak Világtanácsa (EVT). Vannak, akik gyalogosan, mások kerékpározva fejezik ki szolidaritásukat azokkal a felebarátaikkal, akiket a klímaváltozás hatásai leginkább sújtanak. Összetartozásukat és tenni akarásukat szeretnék kifejezni az európai keresztyének is, akik egymásnak átadva a stafétát november végén érkeznek az ENSZ 21. klímacsúcsára, Párizsba, hogy egy sokkal igazságosabb és fenntarthatóbb együttélés mellett tegyék le voksukat. A klímacsúcson ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának olyan mértékű korlátozásáról terveznek megállapodni az ENSZ tagállamai, amely biztosítaná, hogy a Föld éghajlatának átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időkhöz képest legfeljebb két Celsius-fokkal legyen magasabb.

kép

Ahogy arra a hazai ökumenikus teremtésvédelmi munkacsoport idei akciója felhívta a figyelmet, egy kilométernyi útszakaszon autózva tízszer annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, mint kerékpározva. Ha az Európai Unió minden állampolgára napi öt kilométert kerékpáron tenne meg, akkor a közlekedési szektorban 2050-re kitűzött kibocsátás-csökkentés felét teljesíthetnék az európaiak, csökkentve ezzel az üvegházhatást és a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásának esélyét, valamint a kiszolgáltatottabb országokban élők életterének pusztítását.

A kerékpáros zarándoklat a Kárpát-medencében a teremtés hetére esik, vagyis még mindig tart. A Tekerj a felebarátodért! staféta-kerékpározás a kárpátaljai Beregszászból indult, és Kisvárda, Tokaj, Budapest, Pannonhalma, valamint több kisebb település érintésével Sopronban ér célba. A határváros evangélikus templomában tartják ugyanis vasárnap a teremtés hete ökumenikus záró istentiszteletét, a stafétát pedig osztrák keresztyének viszik tovább Németország felé.

kép

A vékony tartályba valamennyi állomáson tettek egy marékkal abból a földből, ahol a zarándokok élnek. Így volt ez csütörtök reggel Budapesten is. A kerékpárosok a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székháza előtt gyülekeztek, ahol Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára imádkozott és megáldotta a résztvevőket. Ezúttal öten vállalkoztak a Budapest–Tata táv megtételére, míg az elmúlt hétvégén Tokajban ötven-hatvanan is részt vettek a közös kerekezésen.

A fővárosból induló kerékpárosok kérésünkre meséltek arról, mi hajtja őket. „Nekem alapfelszereltség a kerékpár a hétköznapokban is. Ahová csak lehet, biciklivel megyek, ez a hobbim is. Hétvégente hegyekben túrázom, a nyári szünetem is erről szól. Amellett, hogy szenvedélyem a kerékpározás, legalább ennyivel hozzájárulhatok a teremtett világ védelméhez, mert nem egy autóban pöfögök" – számolt be Csontos Ivett, a zarándoklat metodista résztvevője.

„A tetteink terhelik a környezetet, de a tettek nem magukért vannak: a céljaink eléréséért cselekszünk. A céljaink sem csak úgy vannak, hanem az értékeinkből adódnak, az értékeink pedig a meggyőződésünkből, hitünkből fakadnak. Ezért, ha valaki csak a cselekedetek szintjén gondolkodva annyit mond, hogy biciklizz többet, akkor az ember kinéz az ablakon, és megállapítja: á, most fúj a szél, hideg van. Ha viszont ez az elhatározás a hit mélységéből indul, akkor sokkal elszántabbak vagyunk, és a változások is tartósabbak" – fogalmazott
Rohály Gábor.

kép

A katolikus Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület elnöke elmondta, katolikus körökben is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a teremtésvédelemre. „Kedden a Közös otthonunk a teremtett világ címmel megrendezett konferencián találkoztak egyházi és politikai vezetők az Országház felsőházi termében. A magyar katolikus püspöki kar már 2008-ban kiadott egy körlevelet, ami valójában egy komoly tanulmány, Felelősségünk a teremtett világért címmel. Nyár elején pedig megjelent Ferenc pápa teremtésvédelemről szóló enciklikája, viszünk is belőle magunkkal egy csomó példányt, hogy a megállóhelyeinken osztogassuk. A mi egyesületünk célja, hogy az egyes közösségekben erősítsük, hogy tudatosan műveljék is, amiről felsőbb körökben szó esik." Az ökumenikus zarándoklatról Rohály Gábor azt mondta: „Ferenc pápa nemcsak a katolikusoknak írta az enciklikát, hanem mindenkinek. Közös otthonunk megóvása ugyanis mindannyiunk ügye, és ha ki akarunk állni a világért, az megkívánja, hogy most is együtt tekerjünk."

„Ezt a hetet szerte a világon a teremtés heteként ünneplik. A kérdés az, hogy miért ünnepelünk. Egyre inkább rádöbben a világ, hogy ha nem őrizzük meg ezt a teremtett világot, visszafordíthatatlanul nagy baj lesz, mert sokkal többet használunk fel a javainkból, mint amire szükségünk van. Ez a biciklis kampány azt jelzi, hogy saját erőnkkel, adottságaink és lehetőségeink figyelembe vételével, olykor fájdalmak között tesszük meg ezt a hosszú távot. Arra szeretnénk eközben felhívni mások figyelmét, hogy ezt a világot Isten adta nekünk. Ehhez pedig minden eszközt fel kell használni, biciklit, reklámpólókat – amit csak el tudunk képzelni egy jó ügy képviseletéért" – fogalmazott portálunk mikrofonja előtt Fischl Vilmos. A MEÖT főtitkára elárulta, ő maga minden évben körbebiciklizi és át is ússza a legnagyobb hazai tavakat. „A Balatonhoz, a Tisza-tóhoz, a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz szoktam rendszeresen elzarándokolni, ez jó alkalom arra, hogy végiggondoljam a dolgaimat és kiürítsem a fejem."

kép

„Nemcsak a kerékpározásról, de a találkozásokról is szól az ökumenikus biciklis zarándoklat" – ezt már Kodácsy Tamás református lelkész, a program szervezője jegyezte meg. „Meglátogatjuk a teremtésvédelem iránt érzékeny közösségeket is Tatán, Pannonhalmán, Répcelakon, így találkozunk a tatai református gyülekezettel és gimnáziummal is." Az EVT által meghirdetett nemzetközi ökumenikus zarándoklat a norvég egyháztól indult, hozzájuk kapcsolódott a német, holland, skót egyház, akiknek a tagjai gyalog indultak el Párizs felé – ismertette a lelkész. „A mi részvételünkkel ez már nemcsak egy észak–déli irány, hanem kelet–nyugati is, így amikor Párizsban átadjuk ezt a stafétát, sokkal szélesebb Európát képviselve mutathatják fel azt a klímacsúcson részt vevő egyházi vezetők. Ezért olyan fontos, hogy Kárpátalja, Magyarország, és Ausztria is be tudott kapcsolódni ebbe a programba, egyébként Szlovákia és Csehország is más-más programokkal."

Kodácsy Tamás szerint a párizsi klímacsúcs a törekvések ellenére sem fogja a várt eredményt elérni a szén-dioxid kibocsátás csökkentését illetően. „Tudjuk, hogy a kitűzött cél nem fog sikerülni Párizsban, és azt is tudjuk, hogy sikerülnie kellene. Mégis megpróbálunk változtatni – nem a multicégeknél meg a nagy gazdasági rendszerekben, hanem az egyéni életvitelekben. Ez, bár csepp a tengerben, de mégis egy lépés előre. Az a célunk, hogy a közöny elleni reménységnek adjunk hangot. Ez az egyház feladata."

Szöveg: Jakus Ágnes / Parokia.hu
Képek: Vargosz