A rezilienciáról tanulhatnak a lelkészek

Ez a divatos kifejezés rugalmas ellenállóképességet jelent, ennek jelenléte pedig egy lelkész életében, feladatai közepette különösen fontos lehet, hiszen az új helyzettel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózás készsége nem hiányozhat egy gyülekezet vezetőjéből. A Gyökössy Intézet négynapos konferenciáján évről évre lehetőség nyílik a lelkipásztoroknak a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Erre idén először júniusban Monoszlón, a lelkésztovábbképzésen lesz alkalmuk a lelkipásztoroknak.

Reziliencia képzés 2024 -1 Monoszló

Ahogy a lelkészek rendszeresen beszámolnak róla, kívülről nézve számukra ez a képzés és kifejezés titokzatos, megfoghatatlan. Persze akadnak olyanok, akiknek van tapasztalatuk, és el tudják helyezni a reziliencia kifejezést a tudástárukban. Ők azok, akik tudatosan, határozottan és lelkesen jönnek, és ha esetleg ki kell hagyniuk az alkalmat, akkor nagyon sajnálják. Valljuk be, ők vannak kevesebben. A többség idegenkedve néz rá: reziliencia – ez meg mi akar lenni? Eddig is megvoltam, megvoltunk nélküle. Már megint valami felkapott, utánzott nyugatiság. Ez is valami pszichologizálás lehet – gondolják.

Ezért írok most. A képzés végére ugyanis mindenki számára kitisztul a kép a rezilienciáról, és nem udvariaskodó köszönetmondás szokott elhangozni. Van, aki második megtérésélménynek nevezte, amit Isten munkálkodott benne, de a nagy fokú öröm, felszabadultság és felüdülésérzet is gyakori visszajelzés. Mert ez a képzés bibliai és evangélium-központú. Sokszor úgy végezzük a lelkészi szolgálatot, hogy nincs időnk, keretünk, de igazán jó szempontjaink és kérdéseink sem, hogy értékeljük a lelkészségünket. A lelkészi gyakorlatunk megmérésének módjára nem nagyon kaptunk útmutatást, és sokszor az egyházi viszonyokban minket körülvevő szempontok csak az elégtelenség érzetét keltik bennünk. Ez a képzés átdefiniáltatja velünk a lelkészi szerepünk kihívásait, elvárásait, sikereit Krisztus evangéliuma fényében. Tanít arról, hogy mit jelent, hogyan tudunk megpihenni Krisztusban. Mert ez a rezilienciaképzés arról szól, hogy hogyan sáfárkodjak önmagammal, vagyis Isten szemszögéből nézve mit jelent ez a sajátos életforma és ez a különlegesen nehéz pálya, hogy lelkész vagyok.

Reziliens-vezetes Gyökössy Intézet - 2024

Akik az elmúlt években bizalmat szavaztak és eljöttek, azok feltöltődtek. Egyrészt mert rálátást kaptak a helyzetükre, a szolgálatuk bizonyos ködös területei kitisztultak számukra. Ezáltal pedig motiváltak lettek és lendületet kaptak. Tudatosabbá lett a résztvevők számára a családjuk, barátaik fontosságának megjelenítése az időbeosztásukban, mert Isten szempontjaival együtt mertek ránézni a naptárukra. Másrészről talán meglepő, de nemcsak a tartalma, hanem a képzés formátuma is a rezilienciát segíti elő. A képzési napokon a tartalomátadás nagy mértékben együtt jár annak a gyakorlatba ültetésével. Egyéni, de vezetett bibliai és szakmai reflexiók, csoportos megbeszélések, szimuláció és egyéb keretek segítik a mélyreható megértést és gyakorlati hasznosulást.

A magas szakmai színvonalat a mély bibliai-evangéliumi református meggyőződés és a sokévnyi kutatás eredményeinek együttese adja. A lelkészek – hivatásukból adódóan – másutt is hatványozott kihívásokkal néznek szembe. A kutatás arra kereste a választ, hogy mi segít ahhoz, hogy egy életen át nekem és a családomnak is hosszú távon élhető és szakmailag gyümölcsöző lelkészi szolgálattal szolgáljuk az Urat. Ez a rezilienciaképzés erről szól, ehhez akar hozzásegíteni.

Van, aki olvasta az e-mailes vagy online hirdetést, és úgy jelentkezett. Van, aki mástól hallott róla, és ez motiválta. Bárhogy is, de hívunk benneteket kicsit felüdülni, hogy „jobban” kapjanak vissza szeretteitek és Isten helyi nyája.

Rezilienciaképzések a Gyökössy Intézetben:

Égni, de közben nem kiégni 1. – Reziliencia a lelkipásztori hivatásban (Monoszló, 2024. június 3–6.)

Reziliens vezetés a lelkipásztori hivatásban (Monoszló, 2024. június 9–12.)

Égni, de közben nem kiégni 2. – Reziliencia a lelkipásztori hivatásban (Bodrogkeresztúr, 2024. június 17–20.)

Előadók, csoportvezetők: Tasha Chapman egyetemi oktató (Covenant Theological Seminary) és Mikola Borbála egyetemi lelkész (Károli Gáspár Református Egyetem)