A sokszínűség ünneplése

Alig maradt ülőhely az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a fasori evangélikus templomban Budapesten január 20-án. A világszerte megtartott imahéten az indiai dalit keresztyének által összeállított tematikát követve tartanak felekezetközi könyörgéseket a szolidaritásért a hátratételt szenvedőkkel és a megtört Krisztus-test egységéért.

kép

Együtt fordultak Isten felé a különböző keresztyén felekezetek hívei az imahét nyitó istentiszteletén Budapesten, hogy közösen keressék a választ az imahét fő kérdésére: „Mivel járuljak az Úr elé?" (Mik 6,6) Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az emmausi tanítványok története alapján elmondott szentbeszédében (Lk 24,13–35) úgy fogalmazott: Krisztust nem találjuk sem a szent háborúban, sem a sírban. A bíboros kiemelte: Krisztussal a Szentírásban, a kenyértörésben és a hívek közösségében találkozhatunk, valamint azokon az embereken keresztül, akiket – mint Pétert – arra választott ki az Úr, hogy tanúságot tegyenek a személyes találkozásról vele. Mint mondta, ez a találkozás, a bizonyosság Krisztus feltámadásáról öröm- és energiaforrás: „Közös hírünk, örömünk, küldetésünk van – egységre van szükségünk, a világnak pedig a mi bizonyságtevő egységünkre. Erre hittel és alázattal kell törekednünk."

kép

A 34. zsoltár alapján az Istennek kedves párbeszédről szólt igehirdetésében Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke. A püspök elmondta: a párbeszéd alapja a hallás, beszélgetve az Úrról és az Úrral. Istennek kedves, ha hívei együtt, egyenrangú partnerekként, egymásra figyelve, egymást meghallgatva áldják és dicsérik őt, megemlékezve nagy tetteiről, továbbmondva azokat az utánunk következőknek, folyamatosan részesülve az Úr hatalmas tetteiből, így töltve meg a hagyomány keretét élő tartalommal, amelytől örömre derülnek, akik rátekintenek.

A liturgiában a római és görög katolikus, református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi és ortodox hívek egymás kezét fogva, a szolidaritás láncát megjelenítve köszönték meg a sokféle kultúrát, nyelvet, különböző identitásokat és hagyományokat, és könyörögtek azokért, akiknek politikai, szociális vagy gazdasági rendszerek törtek meg emberi méltóságukat. Vallották: Istenben minden gonosz legyőzhető, a megosztottság is, amelyben a világ és benne a Krisztus egyháza is él. Az alkalmat dalit dobok megszólaltatása foglalta keretbe.

Bagdán Zsuzsanna, fotók: Sereg Krisztián

(További képek a csatolt galériában.)