A sport mint tanító

Mit ad nekünk a sport? Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardvívó szerint az egyik legfontosabb tulajdonságot, a kitartást erősíti bennünk. A versengés sokoldalúsága mellett arról is beszélt, hogyan befolyásolja a sport az élet különböző területeit, és miért fontos ez profi és amatőr sportolók számára egyaránt. A sportoló Molnár Ambrus vendége volt a Világ/nézet legutóbbi adásában.

A sport egy olyan nyelv, amelyet világszinten beszélnek, egy olyan tevékenység, amelyet világszerte űznek, ugyanakkor a sport sokkal többről szól, vannak benne politikai üzenetek, miközben alkalmas lehet erkölcsi értékek átadására is. A sport hihetetlen gazdag világot nyit ki előttünk, amely kicsiben magát a társadalmat is leképezi – vezette fel a beszélgetést Molnár Ambrus.

– A sport számomra a versengésről szól. Egy egyéni sportágban tevékenykedem, óhatatlanul a versengésről szól az egész, viszont nem minden sportág szól csak erről. Egyébként a versengésnek is több aspektusa van, egyrészt a másokkal, másrészt pedig a saját magunkkal való versengés, az egyre nagyobb teljesítményre ösztökélő megméretés. Ezen kívül a sport az egészséges életmódhoz is hozzájárul – foglalta össze Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardvívó, mit jelent neki a sport.

Milyen értékeket hoz be a sport az ember életébe? – tette fel a kérdést Molnár Ambrus. A vívó szerint nagyon fontos része a sportnak a kitartás. Ez volt az első szó, ami bekerült a szótárába a sporttal kapcsolatban, jegyezte meg. Szerinte úgy működik ez, hogy a sportoló képességeket hoz a sportba, illetve a sport által maga is fejlődik bizonyos képességek terén. A kitartás, a fegyelmezettség, ezek a legelsők, amelyek már gyerekként fejlődnek a sport által. Aztán persze vannak a sportnak szintjei, mert sokan nem kerülnek élsportolói szintre, és ez így van rendjén. Nem kell mindenkinek élsportolónak lenni, az a jó, ha mindenki sportol, néhányan pedig élsportolók lesznek – fejtette ki.

A sport magánéletre gyakorolt hatásai közül Gémesi kiemelte az alkalmazkodóképességet. – A sportban, főleg a vívásban, a pillanat tört része alatt változik meg a szituáció, és ahhoz kell folyamatosan alkalmazkodni. Az életben is ugyanez történik, kimegyünk az utcára, vezetünk, a forgalom is folyamatosan változik, figyelni kell, és alkalmazkodni kell a környezethez, a körülöttünk lévőkhöz, az emberekhez, az időjáráshoz, mindenhez alkalmazkodni kell, és a sport ebben sokat segít – mondta.

A beszélgetésben szót ejtettek még a versengés sokoldalúságáról, valamint arról is, hogyan befolyásolja a sport az élet különböző területeit, és miért fontos ez profi és amatőr sportolók számára egyaránt.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.