A sport tanította küzdeni

Tevékeny, lendületes, energikus és mindig szeretetteljes. Ezekkel a szavakkal lehet legjobban jellemezni Ember Sándort, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatóját, aki augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Intézménye nehéz éveken van túl, hiszen a folyamatosan változó anyagi körülmények miatt többször is fenntartói változtatásra szorult, egy évvel korábban még a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájaként szerepelt, ennek a tanévnek a végéig a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egysége volt, a most induló tanévben pedig már a Tiszántúli Református Egyházkerület iskolájaként működik majd. Egy dolog azonban változatlan: az Ember Sándor irányította intézmény továbbra is értékközpontú és református szellemiségű szeretne lenni. Tanárként, vezetőként és gyülekezeti presbiterként pedig a szeretetteljes közösségépítésre törekszik a frissen kitüntetett Ember Sándor.

Sándor a Tóth Árpád Gimnázium diákjaként, 16 évesen körvonalazta magában, hogy a földrajz szeretete, és a sport lesz az, ami a továbbtanulását meghatározza. Igazolt atlétaként végül a földrajz-testnevelés tanárszakot választotta. A pedagóguspálya persze már akkor sem kecsegtetett senkit a hatalmas anyagi gyarapodás lehetőségével, de az elhelyezkedés akkor még kevésbé jelentett problémát, és az edzői tevékenységből is remélhetett némi pluszkeresetet.

A cikk folytatását a Tiszántúli Református Egyházkerület oldalán olvashatja.