A szakrális fény festője a Bibliamúzeumban

Sokan vagyunk a Balaton szerelmesei, de kevesen tudjuk láttatni a tó iránti vonzalmunkat. Udvardi Erzsébet Munkácsy- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész szűkebb hazája, a Badacsony világa, a tó, a hegy, az ott élő emberek látványa expresszív szürrealista stílusú festményein köszön vissza. Most Bán Boróka művészettörténész, a Bibliamúzeum kiállításán várja a magyar tenger szerelmeseit.

Az adventi kiállítás címe a János evangéliuma kezdősoraiból vett idézet: „A világosság a sötétségben fénylik”.
A kiállítás címe egyfelől az adventi időszakra reagál, másfelől Udvardi Erzsébet művészetére, aki mélyen hívő ember volt. Alkotásainak állandó témája a Balaton mellett a Biblia és a szentek élete. A művész munkáival a Balaton-felvidéken, de az ország más tájain is találkozhatunk templomok, kápolnák oltárképein, szentfestményein. Műveinek ihlető forrása, kifejező eszköze lett a fény és a ragyogás, amit hosszas kísérletezés, különféle technikai próbálkozások eredményeként az aranyfüstlemez és az ezüstfólia segítségével valósított meg. Ezzel egyedi kifejezésmódot hozott létre a hazai képzőművészetben. Tájképein éppúgy fellelhetők ezek az Udvardi-féle védjegyek, a megcsillanó felületek, mint a szakrális festményein. A múzeumnak ez a második Udvardi Erzsébet-kiállítása. A festmények ezúttal is az Udvardi-képtárból érkeztek.

Bán Boróka

Bán Boróka művészettörténész

Fotó: Bazánth Ivola

„A VILÁGOSSÁG A SÖTÉTSÉGBEN FÉNYLIK”

A kiállítás ingyenesen látogatható a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermeiben (1092 Budapest, Ráday utca 18., bejárat az Erkel utca 15. felől) 2022. január 22-ig, keddtől péntekig 10–18 óra között, szombaton 10–14 óra között. December 24. és 2022. január 3. között a tárlat zárva tart. További információ: a www.bibliamuzeum.com oldalon és a múzeum Facebook-oldalán.

Udvardi Erzsébet mindig szeretettel figyelte a világot. Nekem nagy kedvencem a Szigligeti-öbölről készült festménye, ezen a jellegzetes balatoni képen is az arany szín a meghatározó.
Valóban vannak olyan témájú képei, amelyeken akár a saját érzéseink is visszaköszönnek, hiszen sokan ismerjük és szeretjük a Balatont. Érdemes megállni és elcsendesülni a festményei előtt. A művész úgy festi meg „történeteit”, hogy mindannyiunk számára érthető és befogadható lesz, tehát egyszerre tiszteli a festészet témáját és magát a befogadót. Arra törekedett, hogy közvetítse azt a fényt, amelyet saját életében és hitében megtapasztalt.

Egy portrébeszélgetésben azt vallotta magáról a festőművész, hogy „a festés szolgálat és imádság” számára. Olyan tevékenység, amikor „a lélek szavak nélkül imádkozik”.
A bibliai témájú festményeinél a saját különös művészeti technikájával tud bennünket még inkább megszólítani, közelebb vinni a mélyebb tartalomhoz. A mostani tárlaton három bibliai kötődésű kép látható, ebből kettő karácsonyi, az egyik a Fénylő betlehemi istálló, a másik a Karácsony a műteremben, amelyen egy angyal is látható. A harmadik a Földi utunk című alkotás, amely az egyik fő műve. Bár a balatoni jég hasadása, az emberi élet küzdelmes útja nem közvetlenül vallásos témájú, mégis mélységesen szakrális üzenete van. Kiállításunk egyfajta elcsendesülést jelenthet az ünnepre készülők számára.

Más adventi programokat is kínálnak a tárlat mellé?
A kiállításunknak több kísérőprogramja is van: a tárlat melletti vetítőteremben Udvardi Erzsébetről készült filmek tekinthetők meg. Advent idején családi programunkon koncerttel, gyerekkórussal és kézműves foglalkozással is várjuk az érdeklődőket. Megismerkedhetünk a művész képalkotásának egyedi technikájával, ami alapján elkészíthetjük saját ékszereinket és a Messiást váró aranykoronáinkat. Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője, valamint Udvardi Anna, az Udvardi-gyűjtemény tulajdonosának közös szubjektív tárlatvezetése is érdekes programnak ígérkezik.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!