A szeretet legmagasabb szintje az önfeláldozás

Az önfeláldozás nem egy gyakori téma a hétköznapokban, ennek ellenére fontos pontja az életünknek. Ez a tulajdonság erős empátiából, felelősségtudatból és az emberek iránti mély elkötelezettségből fakad, ami különböző helyzetekben megmutatkozhat, legyen az családi, baráti vagy nagyobb közösségi kapcsolat. Király Eszter mentálhigiénés szakember felhívja a figyelmet arra, hogy az önfeláldozás egyik ellensége a saját egónk, viszont az emberi kapcsolatok irányítója a szív, amit időben észre kell vennünk. A szakemberrel Molnár Ambrus beszélgetett.

Áldozat nélkül nincs emberi élet. Az édesanya lemond arról, hogy csak önmagával foglalkozzon, és így helyet ad egy új életnek. Az önfeláldozás azonban később is elengedhetetlen része a boldog életnek – fejtette ki Molnár Ambrus a műsor elején.

– Önfeláldozás nélkül nincs szeretet, ez pedig fordítva is igaz. Egy olyan világban, ahol csak egocentrikus, másokkal nem törődő emberek élnének, nagyon veszélyes mindennapokat eredményezne – állítja Király Eszter.

A mentálhigiénés szakember szerint az önfeláldozás a szeretet legmagasabb szintje, ami megjelenhet egy párkapcsolatban vagy akár egy közösségben is, de fontos, hogy mindez ne váljon önfeladássá. Ennek elkerüléséhez arra van szükség, hogy ne csak egy személyben, hanem másokban is jelenjen meg ez a fajta hozzáállás, mert csak így működhet egy igazán jó kapcsolat.

Hogyan lehet megtanulni az önfeláldozást? Miért fontos az önfeláldozás gyakorlása? Az élet mely területén van rá a legnagyobb szükség? Ezekről mind szó esett a Világ/nézet legutóbbi adásában.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.