A tökéletlenül tökéletes párom nyomában

A könyv borítója nehezen lehetne találóbb: a piros rúzzsal húzott vonal a nő és a férfi közötti, illetve a belső határvonalainkra is utalhat. A Henry Cloud és John Townsend szerzőpáros bestsellernek számító Határvonalak – sorozat házasságról és gyereknevelésről szóló köteteit színesíti a 2023-ban harmadjára kiadott mű.

A gyakorló pszichológusok és népszerű előadók könyve nemcsak a párkeresőknek adhat útravalót, hanem azoknak is, akik egy-egy szinglivel beszélgetve nehezen találnak magukban a párkapcsolatokról nem törvényeskedő, de az Ige tanításán megálló gondolatokat.

A könyv elején zavarónak találom, hogy az írók nem azonnal tisztázzák, mit értenek randizgatáson. Miután leszögezik, hogy testi kontaktussal nem fűszerezett találkákat, már sokkal nagyobb bizalommal mélyül el benne az ember. A kiadvány egyik erénye, hogy bár a határokról szól, mégis a szabadság lelkülete járja át. Négy fő témakört dolgoz fel, elsőként a saját határvonalainkat, amelyekben kulcsszerepe van az őszinteségnek magunk és a másik fél felé is: „…igyekezzünk mindig egyenesen és világosan fogalmazni! Ha nem így viselkedünk, végül olyasvalaki oldalán találjuk magunkat, akinek valamiért éppen egy »nem túl őszinte« partnerre van szüksége.” A szerzők úgy vélik, hogy a világosság fiaiként a világosság fiait fogjuk magunkhoz vonzani, mivel a sötétségben járók nem tudják elviselni az általunk képviselt igazságot.

Sebi Laci Határaink a párkeresésben

Fotó: Sebestyén László

A mű életszagúságát a szerzőpár pácienseinek élettörténetei adják. Kissé túlhangsúlyozva érzem a párkeresésben a tökéletességre törekvést, mintha arra bátorítanának, hogy addig randizzunk, amíg meg nem találjuk a hibátlant. Az egyensúlyt az a gondolat billenti helyre, hogy magunktól se várjunk tökéletességet, és mielőtt visszajeleznénk a párunknak egy-egy rossz tulajdonsága miatt, ne felejtsük el: „mindannyiunknak kegyelemre van szükségünk, mielőtt el tudnánk fogadni az igazságot”.

A második rész arra figyelmeztet, hogy a randizás nem gyógyír a magányunkra. Az írók a pártalálás sikerességét függővé teszik a meglévő baráti kapcsolatoktól is: „Aligha vehetjük hasznát az alábbi javaslatoknak, ha nem alakítunk ki először megbízható baráti kötelékeket, mert a kapcsolatok iránti erős vágy megakadályozhat abban, hogy objektíven és józanul gondolkodjunk.” Arra bátorítanak, hogy ne kosarazzunk ki egy személyt azért, mert első pillantásra nem az esetünk, viszont óvatosságra intenek: tudjuk megkülönböztetni az elviselhető és a súlyos jellemhibáikat. Az elhamarkodott szakítás nem a legjobb előkészület a házasságra. A randizásban fejlődik az ember személyisége, sőt célja, hogy kifejlődjön bennünk a szeretet, hiszen ezt is tanulnunk kell: aktív törődés a másikkal, ahogy Isten is elküldte Jézust értünk. Indulásként hasznosnak vélik, ha párhuzamosan többekkel is ismerkedünk, mivel az összehasonlítás megóv a másikra kivetített, idealizált képtől. Ugyanis a „vonzalmaink egy része a fantáziánkból táplálkozik…”

Az írók tapasztalata, hogy a lelkileg egészséges emberek hasonlóan egészségeseket vonzanak magukhoz, azonban a harmadik fejezetben – amelynek címe: Problémamegoldás a randizásban: amikor mi is hibásak vagyunk – kitérnek arra is, hogyan ronthatjuk el a kapcsolatot, ha nem vállaljuk önmagunkat minél előbb. Hangsúlyozzák, hogy ha behódolunk az önző és leuraló társnak, a problémára olykor már csak a házasságban derül fény. Az uralkodó természet jelei könnyen tetten érhetők: elég a legegyszerűbb, leghétköznapibb dolgokban őszintének lennünk ahhoz, hogy láthatóvá váljék, a társunk figyelembe veszi-e a vágyainkat. A negyedik fejezet azt taglalja, amikor a társunkban van a hiba. Kitér a tiszteletlenségre: ha egy nő eltűri például, hogy a párja flörtöljön a jelenlétében másokkal, de ide sorolja a pletykálást is. Sőt úgy véli, az is tiszteletlenség, ha valaki a saját vágyait a partneréé elé helyezi. Gondolkodjunk el rajta: „Vajon nem éppen mi tesszük-e lehetővé partnerünknek, hogy tiszteletlenül viselkedjen velünk szemben?” Az írók a könyv végére teszik a szinglik talán legizgalmasabb témakörét, a testi érintkezést. Ezt is érdemes elolvasni…

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!