A vallási turizmus legyen a missziónk

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a világ összutazásainak egyharmada vallási turizmus. A reformátusok számára a nagyobb történelmi kálvinista városok és műemlékek számítanak vonzerőnek – írja a Reformátusok Lapja, amely ezen a héten Debrecenben vezeti körbe olvasóit.

A pandémiát követő újranyitásnak köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés intézményeik iránt – mesélte az újságnak Dobis-Lucski Zsófia, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség kommunikációs és turisztikai referense. A látogatószámot tekintve minden idők második legjobb júliusát zárták. – A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése alapján Magyarországon mintegy négyezer kegyhely, illetve zarándokút már most is fellelhető. A Debreceni Református Nagytemplom egyike hazánk tíz kiemelt vallásturisztikai helyszínének, az alföldi régióban bennünket azonosítottak be „zászlóshajóként”. Látogatásuk során a turisták nemcsak a várost és a templomot, de a református tradíciókat is megismerhetik – mondta büszkén a cívisváros szakembere. Hozzátette: a vallási turizmus missziós terület, ezen keresztül olyan emberekhez is eljuthatnak, akiket máskor biztosan nem tudnának megszólítani.

mg6291-4572c15694.jpg

Dobis-Lucski Zsófia

Fotó: Kalocsai Richárd

A világ legszebb könyvtárai között

Ha valaki kifejezetten református túrát szeretne a cívisvárosban megejteni, bőven van mit „bejárnia”. Itt a Debreceni Református Kollégium és az Egyházkerületi Nagykönyvtár, amely hatszázezer kötetével nem véletlenül szerepel A világ legszebb könyvtárai című kötetben. Termeiben folyamatosan láthatóak művelődéstörténeti kiállítások. Az érdeklődő megtekintheti az európai és hazai nyomdászattörténet kiemelkedő darabjait, köztük könyvkötészeti remekművek egész sorát.

mg6403-60139ce2ba.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

Debrecenben néhány hét múlva megnyitja újra kapuit felújítása után a Kistemplom, de itt található a Szabó Magda Emlékház és az Egyetem téri templom is. Dobis-Lucski Zsófia tapasztalata szerint az éves látogatószámban még nem meghatározók a református gyülekezeti csoportok, legfeljebb az összes látogató tíz százalékát teszik ki. Gyakoribbak a kisgyerekes családok és az osztálykirándulók, zarándokutakra pedig leginkább olyanok érkeznek, akiknek már van valamilyen kapcsolatuk az egyházzal.

Szerelmes Nagytemplom

A tárlatvezető az interjúban megemlíti, hogy a nagytemplomi gyülekezet 2019 végén ünnepelte az első itt tartott istentisztelet kétszáz éves jubileumát. Ekkor született meg az a gondolat, hogy méltó, maradandó emléket szeretne állítani az egyházközség a bicentenáriumi évfordulónak egy huszonnégy harangból álló harangjáték formájában. Különlegessége, hogy nemcsak a templomtérben, hanem az ablakok kitárásával a Kossuth tér irányába is megszólaltatható.

mg6282-f4b4a62063.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

– A zene szerelmeseinek programunk – folytatta a turisztikai referens – minden szerdán délben a harangjáték hangjával indul, ezután félórás orgonakoncert kezdődik, amely után a látogatók önállóan is felfedezhetik a templomot. Másik népszerű programunk A felderítések szerelmeseinek című, amely keddenként múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egybekötött interaktív templomlátogatásra hívja a vendégeket. A program a Karakter 1517 Könyvesbolt meglátogatásával zárul.

A tárlatvezetés mint misszió

A szakemberek azt tartják, hogy a vallási utakat ma sokan úgy tekintik, mint a személyes hit megerősítőjét, igazolóját. A lap kérdésére, hogy Debrecenben tapasztalható-e ez, elárulta, hogy a Nagytemplomban például van interaktív imaszoba, ahol különböző filmeket vetítenek, és olyan kis kérdéseket, igéket helyeztek el, amelyek nemcsak kifejezetten a hívőknek szólnak, hanem a betévedő érdeklődőknek is. – Fontos úgy tartanunk a tárlatvezetést, hogy a Nagytemplom története és működése mellett a gyülekezetről is beszéljünk. Ezt is missziónknak tekintjük – hangsúlyozta Dobis-Lucski Zsófia.

mg6293-5c02b91783.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

Közeledik az államalapítás ünnepe. A Virágkarnevál a csúcspontja a debreceni turizmusnak, amely korántsem augusztus 20-án kezdődik. Kedvcsinálóként a szervező a Református Lapjának megemlítette, hogy felvezető programként augusztus 19-én, csütörtökön az „élmények szerelmeseit” tárlatvezetéssel várják, ami után egy-egy pohár borral kedveskednek a látogatóknak a naplementében. Augusztus 20-án klasszikus nyitvatartás lesz, óránként tartanak majd tárlatvezetéseket, és déli orgonakoncerttel színesítik a kínálatot.

– A 2021-es év gyülekezetünkben a „Kihívások éve” elnevezést kapta. Az elmúlt évben a hosszantartó zárva tartás volt a legnagyobb próbatétel. Ami viszont áldás, úgy látjuk, hogy a szolgálatunkat a Jóisten áldása kíséri, hiszen eddig bármilyen programot meghirdettünk, szinte mindig teltházzal és boldogan zárhattuk ezeket. Ez örömet és reményt ad számunkra – mondta Dobis-Lucski Zsófia.

mg6347-5b4bf87410.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

A teljes cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában, melyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!