„Adj egy évet az életedből Krisztusnak!”

Már most várják a jelentkezőket a 2022-es diakóniai évre. Az Önkéntes Diakóniai Év (ÖDE) által szervezett szolgálat során a fiatalok a hasznos élmények mellett megismerkedhetnek társadalmunk próbatételeivel, szolidaritást vállalhatnak más nemzetekkel, ökumenikus tapasztalatokat szerezhetnek. Závodi Emese református lelkésszel, az ÖDE programvezetőjével beszélgettünk.

Ez a kezdeményezés a háború után indult el, ezzel a jelmondattal: „Adj egy évet az életedből Krisztusnak!” A mai önkéntesek értik ennek üzenetét?

A szolgálatot végzők között vannak kereső emberek. Egy önkéntes diakóniai év lehetőséget nyújt az Úristennel való találkozásra, így ebben is formálódnak a fiatalok. Vannak olyanok is, akik fontos, meghatározó elhívást kaptak erre, számukra ez valóban egy év az életükből Krisztusnak. Szolgálati helyeink a legkülönbözőbbek: sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal éppúgy lehetőség nyílik a foglalkozásra, mint idősekkel, szociálisan rászorulókkal, hajléktalanokkal, kisebbségben élőkkel. Az ÖDE-program a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány keretében létezik, évente megközelítőleg száz önkéntes szolgál általunk, segítségünkkel.

Az ÖDE programjába tizenegy európai ország és három amerikai egyház kapcsolódott be. Melyek a legnépszerűbb nemzetek?

Ez sokat változott az évek során. Huszonnégy éve szervezünk önkéntes programokat, az első években sokan jelentkeztek Németországba, jelenleg Nagy-Britannia és Olaszország a két legnépszerűbb ország, továbbá van lehetőség Norvégiában, Kárpátalján is szolgálati helyet választani. Németországban sok fiatal dolgozik idősekkel vagy fogyatékkal élőkkel, Angliában van egy partnerszervezetünk, amely gyülekezetekkel tart kapcsolatot: anglikánokkal, reformátusokkal, metodistákkal, míg például az olasz Valdens Diakónia elsősorban bevándorló vagy menekült gyerekekkel foglalkozik. Franciaországban oktatási intézményekben tevékenykednek a magyar önkéntesek, emellett tavaly volt egy önkéntesünk Észak-Norvégiában is, ő egyházi konferenciaközpontban szolgált.

_vsz_img_0571.jpg

A pandémiás időszakban biztos nem volt könnyű – még most sem az – megszervezni a külföldi önkénteskedést.

Az elmúlt két év valóban nehezebb volt a fogadó szervezetek számára is. Volt példa rá, hogy a karantén miatt valaki egy teljes hónapig be volt zárva a szolgálati helyére, még a faluba sem mehetett ki. Vagy arra, hogy valakinek hónapokig kilincseket és villanykapcsolókat kellett fertőtlenítenie, és áldozatosan helytállt ebben a munkában. Jelenleg mintegy negyven jelentkezőt küldünk ki, húszat fogadunk.

Itthon is szolgálnak fiatalok. Kapnak a befogadó intézményektől visszajelzést?

Általában húsz-huszonöt külföldi önkéntes érkezik hazánkba, például a németek szívesen jönnek, most is ők vannak itt a legtöbben. Kapunk visszajelzéseket, például egyszer az egyik intézményvezető nem volt elégedett az önkéntesünkkel, mert magába zárkózott, nem beszélte a nyelvünket, nehezen lehetett vele kommunikálni. Néhány hónap múlva viszont újra jelentkezett, és arról számolt be, hogy az önkéntes teljesen megváltozott, megnyílt. Ő fogalmazott így: „Nem úgy jött ide, mint egy igazi önkéntes, de azzá vált.” Időnként olyan intenzív változáson mennek keresztül az önkéntesek, amely tényleg személyiség- és életformáló. S a mai fiatalok már sokkal tudatosabbak, nemcsak szolgálni akarnak, hanem tanulni is. A szervezetünk pedig folyamatosan várja olyan szolgálati helyek jelentkezését, ahol szívesen fogadnak önkénteseket.

Az ÖDE várja azokat a fiatalokat, akik szeretetszolgálati és oktatási intézményekben, gyülekezetekben és különböző missziós programokban vállalnának tíz-tizenkét hónapig önkéntességet valamelyik európai országban. A jelentkezés 2022. január 31-ével zárul le. A jelentkezési lap letölthető a www.odeprogramiroda.hu oldalról, e-mailen az ode@reformatus.hu, telefonon pedig a 06-1-460-0706-os telefonszámon lehet érdeklődni.