Advent zárt ajtók mögött

Idén rendhagyó adventi kalendáriummal szeretnénk segíteni a bezárkózott világ karácsonyi készülődését. A kalendárium kitáruló, virtuális ablakai mögött rövid történetek várják a járvány miatt jelenleg magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élő és mozgó olvasókat. A csokoládé hiányát a lelkész szerzőpáros érzékeny, elgondolkodtató, támogató gondolatai ellensúlyozzák.

MRE_Advent_2020_00.jpg

„Gyerekkoromban sokszor kaptam csokikalendáriumot adventkor. Apró kis ajándékok az elrejtettségben. Vajon mi lapulhat az ablakok alatt? Ma sem tudom, hogy a gyártók fantáziátlanságából vagy a nyughatatlan természetemből adódott, de sosem adtam fel a reményt, hogy másnap a csoki helyett talán valami izgalmasabbat találok a perforált papírablak alatt” – írja Bella Violetta lelkipásztor első, adventi blogposztjában.

Egyházunk rendhagyó adventi kalendáriumában rövid animációs filmekkel és néhánybekezdéses olvasnivalóval készülünk november 29. és december 24. között. Az adventi időszak valamennyi napján, a reformatus.hu Facebook oldalára minden reggel hét órakor érkező, digitális adventi kalendárium ablakai mögött egy-egy rövid gondolatot és egy néhány perces olvasnivalót találhatnak majd az érdeklődők. A kommunikációs erőfeszítéssel a református egyház célja, hogy támogassák az emberek karácsonyra hangolódását.

Adventi_haz.jpg

„Az idei ünnepünk nagyon más lesz, mint eddig bármelyik korábbi. Be kell zárkóznunk, el kell bújnunk – sokszor még a szeretteink, barátaink, kollégáink elől is. Szeretnénk segíteni az olvasóinknak abban, hogy felismerjék: nincsenek egyedül. Ebben a rendkívüli időszakban is közösségbe várjuk őket – még ha furcsa, digitális közösségbe is. Fedezzük föl együtt, hogy a karácsony, Jézus születésének az ünnepe ilyen módon is lehet különleges és szép” ­– mondta el a kampányról Fekete Zsuzsa, az egyház kommunikációs vezetője.

A naponta jelentkező videókat Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező készíti, a rövid blogposztokat pedig Bella Violetta és Bella Péter református lelkipásztorok írják. Szabó-Nyulász Melinda ma már szinte állandó résztvevője a református egyház kommunikációs kampányainak. Érzékeny, részletgazdag és elgondolkodtató filmjeivel és grafikai munkáival több adó egyszázalékos, valamint a tavalyi karácsonyi kampányt is támogatta már.

MRE_Advent_2020_01_.jpg

Bella Violetta és Bella Péter mindketten református lelkipásztorok. Péter a Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Egyházközséget vezeti, Violetta pedig a Győrszemerei gyülekezetben és a Győri Egyetemi Lelkészségen szolgál. Az elmúlt kilenc évben közösségeket, templomot és gyülekezeti házat is építettek.

Bella Violetta

IMG_20201003_150510.jpg

Átvirrasztott, szülészeten töltött éjszaka olvastam először Vuhan városáról és valami ott induló rejtélyes vírusról a legegzotikusabb apróbetűs hírek között. Másnap megszületett Sebestyén fiunk. Azóta valami nagyon furcsa párhuzamban zajlik életem és a világ nagy átalakulása. Egyetlen változás sem csak színtiszta jó, vagy színtiszta rossz. El kellett gyászolnom egyedüli önmagam, akinek a lelkészi szolgálat mellett még voltak hobbijai, mert jöttek a mondókák, énekek és etetések. A világ pedig el kell gyászolja azt az önmagát, amikor még minden félelemérzet nélkül jártunk társaságba és öleltük meg egymást. Veszteségek és nyereségek, kétségek, félelmek, örömök és megkönnyebbülések, remény. Emésztgetem ezt az egészet, és próbálom felfelé kinyitni. Behívni Istent, illetve kérni, hogy Ő hívjon be abba a látásba, amiben mindez értelmet nyer, célt ér. Bármilyen furcsa, évek óta nem volt olyan ünnep, ami nem elsősorban a szolgálatról és a mások ünnepéről szólt volna, ezért nagyon készülök az első adventre és karácsonyra, amit hármasban töltünk. Abban reménykedem, az, hogy Isten kizökkentett bennünket a szokásos kerékvágásból, utat nyithat mélyebbre jutni Őhozzá és önmagunk felé. Egyszerűbb, őszintébb ünnepre.

Bella Péter

KONFIRMÁCIÓ-68.JPG

Furcsa, kontrasztos év nekem az idei. Rengeteg megszokott utat zárt le a járvány, de megszületetett a fiam, ami egy új világot nyitott meg. Elkészült kilencéves, frissen plántált gyülekezetünkben a templom és közösségi ház, csak éppen használni nem tudtuk arra, amire már évek óta vágytunk – helyette támaszpont lett és virtuális menedékhely. Új utakat és módokat kellett találni a találkozásra, a gyülekezeti életre, használva technikát és kreativitást, de a szolgálat közben lecsupaszodott arra, hogy lehetőség legyen meghallani az örök igét.

Ebben a különös, kiszámíthatatlan évben elképzelni sem tudom, milyen lesz az advent és a karácsony. Reménységem az, hogy minden nehézség ellenére a lényeghez kanyarodunk vissza a próbák között – ebben próbálom meglátni a feladataimat és hozzátenni azt, ami kikristályosodott. Ezekben a rövid meditációkban is ezt szeretném megtenni: saját felismeréseimet és bizonytalanságaimat közel engedni a Szentírás üzenetéhez és a győztes Jézus Krisztushoz.

Advent zárt ajtók mögött

Bontogassa adventi kalendáriumunkat napról napra!

Illusztráció: Szabó-Nyulász Melinda