„Akadálymentesített” kultúra

Indul a Bach Mindenkinek Fesztivál

Száz településen mintegy kétszáz ingyenes programot kínál a Bach Mindenkinek Fesztivál. Az advent kezdetéig tartó, rangos komolyzenei programsorozat vállalt missziója, hogy a koncerteket a lehető legszélesebb közönséghez vigye el, megismertetve, megszerettetve a zene lélekemelő erejét. Az idei fesztiválon gyűjtött adományokból a Bethesda Gyermekkórházat támogatják.

bach_mindenkinek_fesztival _1 _ foto:bach_mindenkinek_fesztival

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

– A Bach Mindenkinek Fesztivál egyedülálló és varázslatos világ – jelentette ki a Bethesda Gyermekkórházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kovács Zalán László fesztiváligazgató. Mint elmondta, fontos küldetésüknek tekintik, hogy a magyarországi programokon kívül a fesztivál a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket juttasson el, ezért minden évben számos koncertet tartanak Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken, emellett a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján is. 2023-ban a fesztivál jelentősen átlépi a Kárpát-medence határait: Bach zenéje a programsorozat részeként megszólal Bernben, Londonban, Bukarestben és az ausztráliai Brisbane-ben is.

A fesztivál különlegessége a szervezők szerint, hogy az önkéntes fellépők között egyaránt találunk Kossuth-, Liszt- vagy éppen Prima Primissima díjas művészeket, az Állami Operaház Zenekarát, szólistáit vagy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjait, valamint számos templomi kórust és művészeti iskolában alakult együttest.

bach_mindenkinek_fesztival _2 _ foto:bach_mindenkinek_fesztival

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

Dr. Hoppál Péter miniszteri biztos a kezdetektől lelkes támogatója, egyházzenészként és karnagyként pedig közreműködője is a fesztiválnak. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy Bach a zenetörténet legkiemelkedőbb alakja, akinek hagyatéka mindmáig táplálék a léleknek. A Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnökeként küldetésének tekinti, hogy az ilyen „akadálymentesített” értéket közvetítő zenei kultúrával a városokban, a falvakban ugyanúgy jelen legyenek. Immár hagyomány, hogy a legrangosabb zenei rendezvényhelyszínek mellett templomokban, zeneiskolákban vagy éppen rendhagyó helyeken – a rendőrpalotában, kórházi kórtermekben, köztereken, piacokon, aluljárókban, cukrászdákban – rendeznek Bach-koncerteket.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója büszke arra, hogy Bach legtöbbször templomokban felcsendülő muzsikája a fesztivál keretében a gyógyítás templomaiban, a kórházakban is megszólal majd, és mind a betegek és a hozzátartozók, mind pedig az orvosok és az ápolók kaphatnak ebből a gyógyító zenéből. Elmondta, hogy a Bach Mindenkinek Fesztivál minden évben lehetőséget nyújt a koncerteken az adakozásra, amivel mindig egy egészségüggyel kapcsolatos ügyet vagy szervezetet támogatnak. Hálás azért, hogy idén a Bethesda Gyermekkórház lett a kedvezményezett. A befolyt összegből a kórház tízéves fájdalomkezelő ambulanciájának az eszközparkját szeretnék fejleszteni.

A Bach Mindenkinek Fesztivál nyitókoncertje március 17-én 18 órakor kezdődik a szolnoki városházán. Neves művészek közreműködésével március 18-án a Ferenciek terén a János-passió csendül fel. Különlegesnek ígérkezik március 23-án 18 órától a Gödöllői Királyi Kastélyban az a hangverseny, ahol a Magyar Honvédség központi zenekara a Julianna Református Általános Iskola gyermekkórusával lép fel. A szabadtéri események sorából idén is kiemelkedik március 25-én, szombaton a közös koráléneklés a Néprajzi Múzeumban, ahová több ezer résztvevőt várnak. Március 27-én a Hagyományok Házában a magyar népzene és Bach muzsikája közti párhuzamokkal ismerkedhetünk meg Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész közreműködésével. A számos templomi zenés áhítat, koncert mellett a kisebbeknek lesz barokk zenei hangszersimogató is, de a programok között megtalálhatjuk a Bach-sakkot is, ahol szimultán sakkpartit játszathatunk Krizsán Edith olimpiai bajnok sakknagymesterrel, természetesen Bach zenére.

bach_mindenkinek_fesztival _3 _ foto:bach_mindenkinek_fesztival

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

A Bach Mindenkinek Fesztivál valamennyi programja ingyenes. A programfüzet a bachmindenkinek.hu honlapon érhető el.