Akik sokakat az igazságra visznek: 95 éve született Mészáros István püspök

Kilencvenöt éve született Mészáros István lelkipásztor, teológiai professzor. A Tiszáninneni Református Egyházkerület a honlapján emlékezett meg hajdani püspökéről.

Mészáros István a Bodrogközben, Pácinban született 1929. április 3-án, Mészáros István és Gergely Erzsébet gyermekeként. Szülei, nagyszülei hite, a szülőfalu akkori kegyessége nemcsak gyerekkora lelkivilágát, hanem későbbi döntéseit is meghatározta. 1939-ben, tízéves korában került a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába, ott érettségizett 1947-ben. E nyolc év eseményei, korán szerzett kemény tapasztalatai megedzették, az emberi élet és a történelem kapcsolatát illetően mélyebb gondolkodásra késztették.

Mészáros István püspök - Fotó családi archívum

Fotó: családi archívum

1947-ben iratkozott be a Sárospataki Református Teológiai Akadémiára, szinte egy időben azokkal a politikai változásokkal, amelyek a következő évtizedeket beárnyékolták, meghatározták. Teológus évei alatt tudatosan felkészült a jövendő kemény kihívásaira, köszönhetően professzorai hitbeli és teológiai igényességének.

1951-ben az állam diktátuma szerint a Sárospataki Református Teológiai Akadémia működése megszűnt, így tanulmányait Debrecenben fejezte be. Ennek az évnek is sok tanulsága és haszna volt. Négy év alatt nyolc helyen volt segédlelkész, ez az idő a szolgálatra való felkészülésben kimondhatatlan hasznot jelentett a számára.