Áldásnak lenni a filmvásznon

Mit jelent a békességszerzők kifejezés a fiatalok számára? A kérdésre a választ a szombaton megrendezett 11. Ökumenikus Diákfilmszemle alkotásai adták meg. A döntőnek otthont adó Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tizenhat filmet tekinthetett meg a közönség. Az esemény a zsűri észrevételeinek köszönhetően nemcsak a fiatalok szakmai fejlődéséhez járult hozzá, de ösztönzésként is szolgált számukra.

Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel. Ezzel a címmel rendezték meg a 11. Ökumenikus Diákfilmszemlét, de külön kategóriában nevezni lehetett szabadon választott témát bemutató alkotással is. Megkötés csak a filmek időtartamára és szellemiségére vonatkozott: „A beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl hitünk értékeit is tiszteletben kell tartaniuk. Fontos, hogy az élet evangéliumi szemléletével is összhangban álljanak.” Az ökumené jegyében az eseményen Bruckner László, a Református Oktatási Szolgálat főigazgatója, Halász Miklósné, az Evangélikus Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértője, Lobmayer M. Judit iskolanővér és a filmszemle szervezője, Wettstein József, a váci piarista közösség házfőnöke vett részt.

Az eseményt Assisi Szent Ferenc békehimnusza nyitotta meg, ezután a kisfilmeket három blokkban vetítették le a közönségnek, amit a zsűri részletes értékelése követett. A szakmai grémiumot Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas rendező-forgatókönyvíró, Szabó-Nyulász Melinda animációsfilm-rendező és -illusztrátor, Mispál Attila rendező-oktató és Dózsa Endre rendező-operatőr négyese alkotta. Az alkotások olyan, napjainkban fontos témákat dolgoztak fel, mint a béke vagy éppen a környezetvédelem. Portréfilmeket is láthatott a közönség, ilyen volt Györky Dániel, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma tanulójának Békesség című alkotása, amely élethűen mutatta be az intézmény egyik tanára, lelkész-oktatója életpályáját és elhivatottságát. A zsűri a Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel témakörben harmadik díjjal jutalmazta a kisfilmet.

Ökumenikus Diákfilmszemle Györky Dániel Békesség című kisfilmje

Élethűen mutatta be a pataki kollégium egyik tanára, lelkész-oktatója életpályáját és elhivatottságát a Békesség című alkotás

Fotó: Györky Dániel Békesség című kisfilmje

Szintén egy iskolai oktatóról szólt az Áldásnak lenni című film, amely a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanulója, Ókovács Benedek és a Konstans Stúdió közös alkotása volt. A mű Ivony István, az iskola történelem és hittan szakos tanárának súlyos betegségét és abból való felépülését járta körbe. A megható és gyönyörűen kivitelezett film lett az idei diákfilmszemle nyertese a Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel kategóriában.

Ökumenikus Diákfilmszemle Ókovács Benedek és a Konstans Stúdió Áldásnak lenni című kisfilmje

Ahogy a film stáblistája is emlékeztet: „Minden ember áldás. Ismerd fel!”

Fotó: Ókovács Benedek és a Konstans Stúdió Áldásnak lenni című kisfilmje

A zsűri a második helyet ítélte oda Jó Rebeka, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanulójának Segítőkutyák érted című filmjéért. A szabadon választott témakör kategóriában Ujvárosi Áron, a Veresegyházi Katolikus Gimnázium diákja és a Lightning Pictures közös alkotása, a Gaia szintén a második helyen végzett. Mindkét film fontos közéleti témát dolgoz fel. Jó Rebeka műve tanítói szándékkal mutatja be a segítő- és terápiás kutyák szerepét, figyelemre méltó képességeiket úgy, hogy rövid betekintést enged a házi kedvencek gazdáinak életébe is. A Gaia című alkotás a környezetvédelemről szól, rövid és ütős képsorozataival a természet segítségkiáltását tárja a nézők elé.

Dinnyés András, az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Általános Iskola diákja Horgássz a haveroddal! című filmje szintén második lett a szabadon választott témakör kategóriában, és elnyerte a közönség díját is. Az alkotás nemcsak a két fiú hobbiját és közös barátságát mutatta be, de szereplőivel és lazaságával vidám hangulatot varázsolt a terembe is.

Ökumenikus Diákfilmszemle Dinnyés András Horgássz a haveroddal című kisfilmje

„Több a bot, több az esély” – hangzik a bölcsesség a horgásztárs szájából, amely nevetésre fakasztotta a közönséget és a zsűri tagjait

Fotó: Dinnyés András Horgássz a haveroddal! című kisfilmje

Az eseményen utolsóként bemutatott alkotás szintén garantálta a jó hangulatot. A Benka TV különkiadás címmel ellátott kisfilmet Szerb Csongor Attila, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolájának diákja készítette. A zsűri külön dicséretben részesítette az alkotót az alapos kutatómunkájukért.

Az esemény az eredményhirdetéssel, és a díjak kiosztásával zárult. Az alkotók azonban nem csak értékes nyereményekkel gazdagodhattak a szombati program folyamán. A szakavatott zsűri kritikái, meglátásai hozzájárultak a diákok filmes képességeinek fejlesztéséhez és egyben motivációt is szolgáltattak az alkotói munka folytatásához.

A 11. Ökumenikus Diákfilmszemle és az előző évek alkotásai honlapjukon megtekinthetők. https://www.okudiakfilm.hu/