„Állandó megújulásban” – ez a mottója idén a házasság hetének

Egész települések fognak össze az idei házasünnepen

A vasárnap kezdődő országos rendezvénysorozat eseményein azt mutatják be a szervezők, hogy miként tudnak a párok a rendkívül változó környezet ellenére, egymásra figyelve közösen fejlődni, házasságukban megújulni, új közös célokat találni, az új élethelyzetekhez egymással együttműködve alkalmazkodni.

A házasság hetén az önkéntes szervezők közel kétszáz programmal várják az érdeklődőket több mint ötven településen, országszerte és a határon túl is. A hét minden napjára a mozgalom szervezőbizottsága által szervezett központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

Magyarországon immár tizenhetedik alkalommal, idén február 11. és 18. között rendezik meg a házasság hetét a keresztyén egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A Nagy-Britanniából indult és a már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására kívánja ráirányítani a figyelmet, segítséget nyújtva a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek is.

A Házasság Hete Mozgalom sikere a magyarországi 2008-as kezdete óta töretlen, sőt – a rendezvények és a kapcsolódó települések számát tekintve – Európában és világszinten is az élvonalban van. A meghirdetett eseménysorozathoz idén is számos új település csatlakozott országszerte. Közülük többen az egész hétre változatos programokkal készülnek, bevonva egyházi és turisztikai szervezeteket, helyi vállalkozókat, éttermeket, szállodákat, számtalan sokszínű és izgalmas, kapcsolatgazdagító lehetőséget kínálva a pároknak.

Kep1_fekvo_Hazassag_hete_2024 Allando megujulasban

– Mindnyájan megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok minden felgyorsult körülöttünk, számos stabilnak hitt dolog megváltozott az életünkben – elég csak az egzisztenciánkat is veszélyeztető, beláthatatlan kimenetelű technológiai fejlődésre vagy a körülöttünk lévő bizonytalan gazdaságpolitikai körülményekre gondolni. Ezek nagyrészt akaratunk ellenére lépnek be az életünkbe, és akár észrevétlenül is változásokat, feszültségeket okozhatnak a kapcsolatainkban – mondta az eseménysorozat kapcsán Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. – Ne várjuk meg, hogy a külső körülmények meggyengítsenek bennünket, hanem a nehezebb helyzeteket megelőzve legyünk már most aktívak abban, hogy a kapcsolatainkat erősítsük meg, töltsük meg tartalommal, szánjunk egymásra minőségi időt! – hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: a Házasság Hete Mozgalom impulzust és bátorítást szeretne adni a pároknak arra, hogy a kapcsolatuk megújításában aktív, kezdeményező szerepet vállaljanak.

A közleményből kiderül az is, hogy az idei házasság hete nemcsak a fiatal párokat, a házasság előtt állókat vagy a már több éve házasságban élőket kívánja megszólítani, hanem azokat is tudatosságra biztatja, akik a házasságuk második felének teljesen új kihívásaival szembesülnek, akár a gyermekeik „kirepülése” után kell új célokat, új életformát kialakítaniuk.

– Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon min múlik, hogy a házaspárok kapcsolata örömtelibb és bensőségesebb lesz az idő előrehaladtával, vagy közönyössé és rideggé válik. Soha nem késő, hogy megértéssel, odafordulással, egymás céljainak támogatásával, illetve különbözőségeink kiaknázásával képesek legyünk megújulni és megteremteni a kapcsolatunkban az érzelmi stabilitást és a harmóniát, bármely szakaszában legyünk is a házasságunknak – hangsúlyozta az országos koordinátor.

A témában az érdeklődőket a héten több előadás, a házasság hetére megjelenő kötet és kifejezetten az alkalomra készült párkapcsolat-építő kártya is segíti Mihalec Gábor párterapeuta munkájaként. A házasság hete megújult honlapja és programkereső-felülete nemcsak a regionális szervezőknek nyújt gördülékenyebb tájékoztatási lehetőséget, hanem a rendezvényeket keresők is egyszerűen válogathatnak a lakóhelyük közelében lévő események, kedvelt előadójuk vagy dátum szerint a programok közül országszerte és a határon túl is – emelték ki a szervezők.

Az országos rendezvénysorozatban számos magyarországi és határon túli településen – a többi között Egerben, Szegeden, Zalaegerszegen, Pannonhalmán, Székesfehérváron, Hévízen, Ménfőcsanakon, valamint Kárpátalján, Tiszaújlakon, Óbecsén, Érsekújváron, Nagyváradon – előadásokkal, beszélgetésekkel, zenés estekkel, páros kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

A házasság hete 2024 központilag szervezett programjai:

Február 11. (vasárnap) 10 óra: nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban (Debrecen, Kossuth tér 1.).

Igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben követhető a gyülekezet Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/nagytemplom) és a www.nagytemplom.hu oldalon.

Február 12. (hétfő 18) óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal a Ráday Ház dísztermében (1092 Budapest, Ráday utca 28., 2. em.).

Résztvevők: Véssey Miklós író, költő és felesége, Mirk-Véssey Klára tanár; Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatója; Léder László pszichológus és felesége, Puja Andrea operaénekes. Moderátor: Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere.

A beszélgetés élőben is követhető lesz a Házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 13. (kedd) 18 óra: Állandó megújulásban: egynyári helyett évelő házasságot!

Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője.

Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 14. (szerda) 18 óra: áldással egybekötött zenés istentisztelet a Budavári Gospelkórus közreműködésével a Deák téri evangélikus templomban (1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.).

Igét hirdet: Cselovszky Ferenc, a Pesti Evangélikus Egyházmegye esperese

Február 15. (csütörtök) 10 óra: Család és kapcsolódások. Konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Budapesti Corvinus Egyetemen (1093 Budapest, Fővám tér 8.).

A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

Február 16. (péntek) 18 óra: Szólj be a papnak! Család – elvárás vagy kiteljesedés? Pódiumbeszélgetés a Scruton V.P.-ben (1053 Budapest, Veres Pálné utca 12.).

Tényleg mindenki akar családot? Baj, ha csak társadalmi nyomás vagy kedvezményes hitel miatt jön a gyerek? Milyen dolog gyereket szülni „erre a világra”? Meddig tart egy házasság szavatossága? Menő szinglinek lenni? Tud-e olyan pap tanácsot adni családi kérdésekben, aki egyedülálló? A lelkészházasság = mintaházasság?

Ti kérdeztek, akik válaszolnak: Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kocsis Tamás görögkatolikus pap, Sterczer Hilda hegymászó.

Február 17. (szombat) 14 óra: Jóban-rosszban, jobban! Előadás a pasaréti református templomban (1026 Budapest, Torockó tér 1.).

Előadó: Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa

Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/@PasaretiReformatusGyulekezet

Február 18. (vasárnap) 18 óra: záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban (1056 Budapest, Március 15. tér 2.).

A szentmisét bemutatja és homíliát mond Fábry Kornél esztergom–budapesti segédpüspök. A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu

www.facebook.com/hazassaghete

www.instagram/hazassaghete

A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Házashétvége, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, a Magyarországi Evangélikus Egyház női missziója, a Magyarországi Baptista Egyház családi szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet házassági tanácsadó szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.