Ami összeköt

Olaszországi úton járt a református cigány szakkollégium küldöttsége

Olaszországban járt a Wáli István Református Cigány Szakkollégium képviselete, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat más intézményének képviselőivel együtt. Az ötven fős utazást Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szervezte a hálózat fennállásának tizedik évfordulójára. A résztvevők az út során Ferenc pápával is találkozhattak.

– Arra készítettük hallgatóinkat, és úgy élünk a szakkollégiumokban is, hogy bár más-más felekezethez tartozunk, de Krisztus közös pont, a megváltottságunk ugyanaz – mondta Mózes Áron, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója az október 9. és 14. közötti olasz útra készülésről. Mint mondta, a református szakkollégium képviselői nagy nyitottsággal és várakozással indultak útnak először Assisiba majd Rómába, ahol egy olyan vecsernyén vettek részt, amelyen a cigányokért is imádkoztak.

– Mi, a magyar szakkollégiumok képviselői egy Római Magyar Akadémián szervezett konferencián mutathattuk be azt az Európában páratlan, romákat támogató rendszert, benne kiemelten a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot, amely más országok, vagy az EU képviselőinek elismerését is kivívta – mondta a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója.

Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

Olaszországi úton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat képviselői

Fotó: Mózes Áron

A küldöttség, kiemelt vendégként pápai látogatáson is részt vett. Miután a cigányhimnusz utolsó versszakát közösen elénekelték a katolikus vezetőnek, a közös fotók készítése sem maradt el.

Személyes élményei között Mózes Áron a Szent Ferenc kápolna fölé épített nagy bazilika és az éppen akkor fölötte húzódó szivárvány látványát emelte ki, amely a résztvevők összekovácsolódásának, a jó ökumenikus közösségnek is szimbóluma lehet. – Sok beszélgetésről, egymásra mosolygásról szólt ez a néhány nap, amely építette a szakkollégiumunkat és a hálózat tagjainak a kapcsolatát. A közös élmény erejét mindannyian éreztük. Ez az út építette egységünket Krisztusban – emelte ki a Wáli Szakkollégium igazgatója, aki szerint nem azt kell keresni egymásban, ami elválaszt, hanem azt, ami lényeges és összeköt.