Amikor az orvos süti a tortát kis betegének

Így gyógyítanak a Bethesda Gyermekkórházban

Évente akár 130 ezer gyermeket is gyógyítanak a református Bethesda Gyermekkórházban: nemcsak a testi, de a lelki egészségről is gondoskodnak ott. Külön lelkigondozó foglalkozik a nemritkán hetekre ágyhoz kötött fiatalokkal, és az sem példa nélküli, hogy az orvos a munkából hazaérve tortát süt a születésnapos páciensének. Emberként viszonyulnak hozzájuk – mondta egy édesanya, aki most kamerák előtt vall arról, hogyan élték meg a Bethesda Gyermekkórházban töltött heteket.

Súlyos betegsége miatt hosszú heteket töltött a református Bethesda Kórházban Máté – még a születésnapját is. Hogy mégse maradjon el az ünneplés, mielőtt hazaengedték, az orvosa éjjel tortát sütött neki – erről is beszélt a református egyház felkérésére édesanyja, Banda-Gyalogos Zita.

Zita az intenzív osztályon is a kisfia mellett lehetett napközben, de mivel a fővárostól messze laknak, csaknem megoldhatatlan lett volna az ingázása. A Bethesda Kórház Alapítványa a hosszan bent fekvő gyermekek szüleinek elhelyezésére tartja fenn az úgynevezett Anyák Házát, ahol aludni, fürdeni, mosni is tudnak az édesanyák.

Közben, hogy gyorsabban teljenek a hetek, a kórház lelkigondozói, foglalkoztatói is rendszeresen látogatták Mátét: fociról beszélgettek, és kártyáztak, s naponta szántak időt az anya bátorítására is. Apró dolgoknak tűnnek ezek, mégis hatalmasak – mondja Zita a videóban.