Amikor két misszió találkozik

Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából az írónő Istenről című verséről beszélgetett Zoltán Áron Junior Prima díjas színművész, a VerShaker házigazdája Igó Éva Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel a csömöri református gyülekezet templomában. A színésznő vallott személyes hitéről, Zoltán Áron pedig elmondta, miben is látja saját küldetését.

A magyar költő 1922. január 3-án született. Életéről, költészetéről már megemlékeztünk itt, és foglalkoztunk vele itt is.

A csömöri Magvető Házában október 22-én megrendezett alkalom egy irodalmi küldetés része volt. Zoltán Áron már több beszélgetést szervezett, ahol magyar költők verseiből szemezgetve, a verseket egy-egy előadó által meg is szólaltatva tárgyalják meg a műben felvetődő kérdéseket. A Vígszínház színésze misszióként tekint ezekre az estekre. Az irodalmat, a költészetet, magát a verset akarja közel vinni az emberekhez.

– A VerShaker az olvasót, a közönséget, a mindenkori befogadót helyezi a versbefogadás középpontjába azáltal, hogy mindig egy-egy színművész értelmezésén keresztül mutatja be a verseket. A színész nem az iskolában megszokott módon közelíti meg a költeményt, hanem mindenekelőtt önmagát keresi benne, az emberi sorsot, a személyességet, a furcsa, szokatlan élethelyzetet, amellyel azonosulni tud. És ezzel példát mutat. Ha ő ilyen izgalmas dolgokat talál abban a versben, akkor én miért unnám? És persze minden jó vers számtalan új témát nyit meg, amelyről nagyon is érdemes beszélgetni – magyarázza Zoltán Áron.

A szervező szerint az egyik ilyen téma – amely sok költőnk életművében megjelenik – maga az Úristen. Különleges esemény volt ez az este, mivel olyan műről volt szó, amelyben a költő Istennel való perlekedése jelenik meg. Olyan vers hangzott el többször, több értelmezésben elszavalva, amelynek a végén nincs ott az Istenben való megnyugvás. Olyan vers, amely az emberben lakozó kételyt jeleníti meg. Tudományról és erkölcsről, egyedüllétről és a megtaláltság érzéséről volt szó, és a színművészek finoman beavatták a közönséget Nemes Nagy Ágnes életének, gondolatainak részleteibe. Hasznosak voltak a történelmi kitekintések is, így a nézők egyre jobban megérthették magát a verset és a mögötte lévő tartalmat is.

Igó Éva és Zoltán Áron

Igó Éva és Zoltán Áron

Fotó: Bazánth Ivola

Leomlanak a falak

Azért is volt különleges az este, mert a csömöri gyülekezet temploma adott otthont ennek az eseménynek. A szervezők már korábbról ismerték a színészt, aki bibliai témájú színjátszást szervezett a helyi gyerekeknek. Ekkor már gondoltak rá, hogy egy ilyen estének is helyet biztosítanának majd, mert fontosnak tartották, hogy a gyülekezet akár ilyen módon is nyisson kifelé. Bíznak ugyanis abban, hogy azok, akik talán nem jönnének el a hagyományos alkalmakra, a beszélgetésre beülve megismerkednek a lelkésszel, a közösséggel, és leomlanak azok a falak, amelyek távol tartják őket a gyülekezettől. Az estnek megvolt a kerete is: az elején a lelkipásztor, Esztergály Előd pár igei gondolattal köszöntötte a vendégeket, majd a végén szintén ő búcsúztatta el a megjelenteket. Összességében mindez jó lehetőség volt arra, hogy a versben és a beszélgetés során felvetődő kérdések elgondolkoztassák a résztvevőket arról, nekik hol tart a kapcsolatuk a Mindenhatóval.

Eztergály Elő

Eszergály Előd lelkipásztor

Fotó: Bazánth Ivola

Igó Éva személyén keresztül játékosan, a képzeletet megmozgatva mutatták be Nemes Nagy Ágnes versét. Az esemény után a színésznő így vallott személyes hitéről: – Az a rendszer, amelyben felnőttem, megpróbálta elvenni a hitet, meg szerette volna tagadtatni az Istent. Titokban azonban elsőáldoztam, bérmáltam. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kisdobosként, úttörőként éltem. Mégis olyan volt, mintha elvettek volna tőlem valamit. De aztán visszakaptam. 2016-ban megkértek, hogy a húsvéti körmenetben Sík Sándor A keresztúton című verséből mondjak részleteket, miközben a hívek végigjárták Jézus stációit. Három hetem volt felkészülni és én rengeteget olvastam. Olvastam a Bibliát, olvastam ezt a verset. És amikor eljött az a pillanat, azt, ami már régóta nem volt meg, Istentől mind visszakaptam. Évad közben nem tudok vasárnaponként misére járni. Ezt a színház nem teszi lehetővé. De ez nem jelenti azt, hogy lélekben nem vagyok ott. Én ott barátokat szereztem.

Igó Éva

Fotó: Bazánth Ivola

Tanulságos és elgondolkoztató est volt. Tanulságos, mert egymás kérdéseiből és kételyeiből is tanulhatunk, legyen akár tudós, filozófus vagy költő az illető. És elgondolkoztató, hogy vajon az egyház misszióját mi módon lehetne bővíteni, mi az, amin keresztül még több embernek tudnánk hirdetni az evangéliumot, hogyan érhetnénk el több embert, és hogyan mutathatnánk be nekik Krisztust, akiben a mi megbékélésünk van.

„Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (Róm 5,1)

A teljes beszélgetés megtekinthető lesz a VerShaker YouTube-csatornán.