Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is részt vett a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadásán csütörtökön. Frölich Róbert országos főrabbi szerint az épület legfőbb funkciója, hogy „kapocs legyen a föld és az ég között, hogy összekösse az anyagi világot, amelyben élünk, azzal a spirituális világgal, amelyik bennünk él”.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) és Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (j)  a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán 2021. június 10-én. MTI/Soós Lajos

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán

Fotó: MTI/Soós Lajos

Átadták Budapesten a teljeskörűen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát csütörtök délután. Az 1872-ben fölavatott, a második világháború óta romos épületet négy év alatt, a kormány 3,2 milliárdos támogatásával újították fel. Az ünnepségen részt vett Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében azt kívánta, hogy a magyarországi zsidó közösségek ne csak szabadon és biztonságban élhessenek Magyarországon, hanem virágoztassák fel újra azt a vallási és kulturális hagyományt, mely a holokauszt tragédiája előtt része volt Budapest és az ország kulturális gazdagságának. A miniszter kiemelte, büszkék arra is, hogy a közösség tagjai szabadon ünnepelhetnek az ország közterein, vállalhatják hitüket és kultúrájukat, és testvéri kapcsolatokat ápolnak a keresztény egyházakkal.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke megköszönte az építők munkáját és a kormány támogatását. A Rumbach utcai zsinagóga reményei szerint az a zsinagóga és közösségi tér, ahová mindenkinek „rang, sikk és társadalmi esemény belépni, függetlenül attól, ki milyen zsidó, mennyire zsidó vagy egyáltalán zsidó-e”.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke beszédet mond a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán 2021. június 10-én. MTI/Soós Lajos

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke beszédet mond a felújított zsinagógában

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke azt mondta, hogy Magyarország azon kevés állam egyike volt, amelynek volt bátorsága kiállni a zsidók mellett az izraeli-palesztin-konfliktusban. Ezért, és a zsinagóga felújításáért mindenkinek köszönetet mondott. Új zsinagóga született, melynek legfőbb funkciója, hogy „kapocs legyen a föld és az ég között, hogy összekösse az anyagi világot, amelyben élünk, azzal a spirituális világgal, amelyik bennünk él” – mondta Frölich Róbert országos főrabbi. Végül Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete is köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek helyreállítani a zsinagógát.

A közösség tagjai a Tórával a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán 2021. június 10-én. MTI/Soós Lajos

A közösség tagjai a Tórával az újra régi pompájában tündöklő épületben

Fotó: MTI/Soós Lajos