Átadták a svábhegyi református óvodát

Hosszú évek kitartó előkészítő munkája után megnyitották a svábhegyi református óvodát. Az energiatakarékos épületben három csoportban hetven kisgyermek kezdte meg a tanévet szeptemberben.

Felavatták és átadták a budapesti Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvodát. A hálaadó istentiszteleten a helyi gyülekezet tagjaiként részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.

dsc2670-e49c60eb09.jpg

Átvágják a szalagot

Fotó: Dorkó Dániel

A tettekből értenek a gyerekek

„Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. […] Bizony az úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. …” – hangzik Isten igéje a 127. zsoltárból. Ezekkel a gondolatokkal kezdte igehirdetését Illés Dávid. A Budapest-Déli Református egyházmegye esperese beszédében háláját fejezte ki Istennek az ajándékaiért, illetve azokért, akiken keresztül ezt a sok ajándékot adta. Illés Dávid úgy fogalmazott, hogy a tettekből értenek a gyermekek, sok mindent mondhatunk nekik, de a példamutatás, a viselkedésünk sokkal többet ér. Az esperes Lukács evangéliuma 2. fejezetének 52. versében található gondolatokkal zárta igehirdetését: „Jézus gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben. Azt hiszem mi sem kívánhatunk többet az itteni gyermekeknek, a báránykáknak a felhőben.”

dsc2759-91d73a617b.jpg

Elfoglalt mászóka

Fotó: Dorkó Dániel

Az istentiszteleten Berta Zsolt köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy felépülhessen az óvoda. A Svábhegyi Református Egyházközség vezető lelkésze az óvodaépítés történetéről szólva azt mondta: 2019. szeptember közepén kezdődött az építkezés, majd egy hónappal később letették az alapkövet. 2020-ra az épület szerkezete a tervek szerint elkészült. Bár az ezt követő időszak sem volt könnyű, idén, szeptember 1-én már fogadhatták az óvodásokat.

Zila Péterné óvodavezető lapunknak azt mondta, hogy nincs a keresztyén munkának olyan része, ami ne lenne keresztyén, hiszen ide tartozik a gazdálkodás, a papírmunka, az eszközbeszerzés, és a gyerekek közötti forgolódás is. „Fontosnak tartom, hogy vezetőként én vagyok az óvónénik óvónénije. A munkatársaim között lenni úgy, hogy ők találjanak bennem támaszt, lelki testvért, akivel együtt könyöröghetünk a gyerekekért, vagy vigasztalásért a nehéz helyzetekben. Az óvoda a szülők, a gyerekek és a pedagógusok óriási közössége, hiszen ez egy test, a különbözőségeink ellenére is.”

dsc2709-d7cbfefe3b.jpg

Óvodaudvar

Fotó: Dorkó Dániel

A Svábhegyi református óvodát a gyülekezet üzemelteti. Az új főépülethez – melyben öt csoportszoba, sószoba, tornaterem kapott helyet – kapcsolódik a régi pompájában helyreállított villaépület. Az energiatakarékosan kialakított óvodát három csoportban hetven kisgyermek veheti birtokba.

A svábhegyi református óvoda átadó ünnepségéről rövidesen videós összefoglalónkat is megtekinthetik a reformatus.hu oldalon, és a református egyház YouTube csatornáján.