Az egyházi vezetés az otthonfelújítási támogatás kiterjesztését szorgalmazza

Balog Zoltán, a Zsinat lelkészi elnöke levélben fordult Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, hogy a családok otthonfelújításához nyújtott támogatásból ne zárják ki a lelkipásztorokat.

„Szeretnénk szíves segítségét kérni abban, hogy lelkipásztoraink ne legyenek kizárva a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásából” – fogalmazott levelében Balog Zoltán. A kérést az indokolja, hogy A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020-as kormányrendelet alapján a lelkipásztorok tulajdonukban álló lakásra nem igényelhetik az otthonfelújítási támogatást.

A kormányrendelet jelenleg legalább egy év helybenlakáshoz köti a támogatás igénybevételét, ez azonban a lelkészek számára kizáró ok: a lelkipásztoroknak az egyházi törvények alapján kötelező a szolgálati helyükön biztosított szolgálati lakásban lakniuk. Előfordulhat azonban olyan helyzet, hogy a lelkipásztorok tulajdonában van olyan ingatlan, amelyben szükség lenne felújításra, hogy nyugdíjas éveiket ott tölthessék, vagy gyermekeik, idősebb hozzátartozóik beköltözhessenek, de a rendelkezés kizárja őket a támogatásra jogosultak köréből.

Balog Zoltán püspök arra kérte Novák Katalint, hogy az Új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016-os, és a Használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016-os kormányrendeletekhez hasonlóan a szolgálati lakásban élők számára is tegye lehetővé a támogatás igénybevételét a tulajdonukban lévő lakásra.