Az egyik utolsó Makovecz-templomért adnak hálát vasárnap

Ünnepi istentiszteleten adnak hálát a pesterzsébeti református Összetartozás-templom megépüléséért vasárnap 15 órától. Az eseményen Balog Zoltán püspök hirdet igét, és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Pesterzsébet templom

Fotó: osszetartozastemplom.hu

Ugyan 2014 óta gyűltek már az adományok az új templomra, végül csak 2018-ban tették le a XX. kerületi Összetartozás-templom alapkövét. A Pesterzsébeten álló organikus épület Makovecz Imre vázlatai és tanítványa tervei alapján készült el. Ez volt az építész egyik utolsó munkája, ám egészségi állapota már nem tette lehetővé, hogy részletesen kidolgozza azt, így a munkával Dósa-Papp Tamást bízta meg.

Pesterzsébet templom

Fotó: osszetartozastemplom.hu

Az építés költségeinek egy részét Bagdy Emőke pszichológus segített előteremteni. A Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritája ugyanis nemcsak az előadásaiból befolyó bevételeket ajánlotta fel az építkezésre, hanem adománygyűjtést is szervezett.

A vasárnapi ünnepségen – amelyet a közmédia kulturális csatornája, az M5 élőben közvetít majd – Orbán Viktor miniszterelnök köszönti a résztvevőket, de ott lesz Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök is.