Az igazság ereje

A Reformátusok Lapja is lehet lámpás, amely tiszta és igaz történeteket ragyogtat fel egy hazug világban – mondja Fekete Zsuzsa. A lap új főszerkesztője azt reméli, hogy a nyomtatott sajtó térvesztése ellenére is lesznek olvasók, akik erőt éreznek abban, hogy saját lapja van a református közösségünknek.

Egyházunk kommunikációs vezetőjeként meghatározó szereped volt a Reformátusok Lapja megújításában. Hogyan fogadták a változást az olvasók?
Ahogy mi is lecseréljük időnként az elnyűtt, divatjamúlt ruháinkat, a lapot is érdemes új köntösbe öltöztetni, hiszen folyamatosan változnak a vizuális trendek. A lap nemcsak a szívünkkel látva szép, hanem a szemünknek is jólesik ránézni, köszönhetően a csapat kiváló munkájának. A megújulásnál hasonlókat tapasztaltunk, mint amiről Steinbach József püspök úr beszélt a lapunknak: az egyházban különösen nehéz érdemi változtatást bevezetni, mert mindig akadnak, akik úgy érzik, hogy sérülnek az érdekeik. Hála Istennek, az olvasóink döntő többsége örömmel fogadta a változásokat, hiszen mindent megtartottunk, ami érték.

Fekete Zsuzsa_IVI (5).jpg

Fekete Zsuzsa, a Reformátusok Lapja főszerkesztője

Fotó: Bazánth Ivola

Hogyan lehetne növelni az olvasók táborát?
Az egyik legnehezebb kérdést tetted fel, hiszen világszerte a nyomtatott sajtó haláláról beszélnek. A legolvasottabb hetilapok példányszáma is meredeken csökken, ehhez képest a „Reflap” heti hatezer példányban jelenik meg, ami előkelő számnak mondható. Az internet térhódítása miatt a nyomtatott sajtó arra kényszerül, hogy online felületeket is üzemeltessen, mi szoros együttműködésben dolgozunk a Reformatus. hu-val, de készülünk arra is, hogy igény esetén előfizethetővé tesszük a Reformátusok Lapja digitális változatát. Ez leginkább a határon túli olvasóinknak kedvezhet, mert könnyen és gyorsan hozzájuthatnak az aktuális lapszámhoz.

Ettől várod a további térnyerést?
A növekedést attól várom, hogy talán sikerül tudatosítani református testvéreinkben: egy közösség vagyunk, és felelősek vagyunk egymásért. Ha nekünk nem fontos, hogy van lapunk, ha nem olvassuk, akkor egy idő után valóban bezárhatjuk a boltot. Hétről hétre valódi kérdésekről írunk: hogyan változott meg emberek élete, miután hitre jutottak, mit rejt a történelmünk, miként gondolkodunk a világról, az igazságosságról, a háborúkról, a szexualitásról, a családról, az ünnepekről, hogyan élnek a közösségeink. Ezért is voltam végtelenül szomorú, amikor a közelmúltban az egyik gyülekezet azzal az indokkal mondta le a lapot, hogy nem érdeklik őket a gyülekezeti riportok. Ez erősen szíven ütött.

„Megalkuvás nélkül képviselni az igazságot” – ezt tanultam anno az újságíró-iskolában. Hogyan tudnád megfogalmazni a saját missziódat az új feladatodról?
Mondhatnám, hogy a legkönnyebb dolgom nekem van, hiszen Isten igazsága az egyetlen igazság. Ezt kell hűséggel képviselnem úgy, hogy a legkevésbé torzuljon el a kezem alatt. Amikor újságíróként leírok egy mondatot, a zsigereimben érzem, hogy az helyénvaló-e. Minden szavamért Isten előtt felelek.

Akik ismernek, tudják, hogy szeretsz kimozdulni a szerkesztőség falai közül, nyomába eredni az eseményeknek, beszélgetni, írni, saját rovatod az IgézŐ. Másfél évtizedes egyházi médiatapasztalattal a hátad mögött mit üzennél az olvasóknak?
A világ tele van álhírekkel, hazugságokkal, nem is szólva az egyes médiumok ordenáré hangneméről. A Reformátusok Lapja a hitre jutott emberek történetein, illetve írásain keresztül olyan tisztaságot képvisel, amit ma már nehezen lehet fellelni máshol. Velünk el lehet indulni a belső utak felé. Kérem, hogy tartsanak velünk!

NÉVJEGY

FEKETE ZSUZSA: Az első női sportriporter, aki televízióban közvetített futballmérkőzéseket, Diósgyőr-szurkoló. Szenvedélye az egyházi kommunikáció és a tanítás. Boldog nagymama, a budahegyvidéki református gyülekezet tagja. Számos világi médiumban dolgozott, jelenleg is szerkesztője a Kossuth Rádió Minden időben című műsorának. Öt évig a Magyarországi Református Egyház kommunikációs igazgatójaként szolgált. Tavaly munkatársaival megalapította a Lámpás Oktatási és Médiaközpontot, amelynek célja, hogy szakmai tréningekkel segítse a keresztyének kommunikációját.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!