Az MRE Zsinatának közleménye az örmény népirtás évfordulója kapcsán

A Magyarországi Református Egyház közleménye az örmény népirtás évfordulója emlékére és az üldözést szenvedő keresztyének védelméről.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata mély együttérzéssel osztozik örmény testvérei gyászában, és szomorúsággal emlékezik a száz esztendővel ezelőtt kezdődött nagy tragédiájukra, az örmény népirtásra, melynek során az Ottomán Birodalomban több mint másfél millió örményt gyilkoltak meg nemzeti és vallási hovatartozása miatt.

Az emlékezés és a részvét idején kifejezzük megrendülésünket amiatt is, hogy ma Krisztus-követő testvéreinket a világ számos pontján akadályozzák hitük gyakorlásában, elnyomják, üldözik, bebörtönzik, sőt, meggyilkolják. Tiltakozunk a felfoghatatlan embertelenségek és üldözések ellen.

Felhívjuk minden keresztyén testvérünket – különösen azokat, akiket Isten kegyelme békességben őriz –, hogy emeljék fel érettük imádságukat a Mindenható Istenhez, és tartsanak könyörgéseket, esedezéseket és közbenjárásokat testvéreinkért, életükért, békességükért.

Kérünk minden jóakaratú embert, hogy a maga körében tegyen meg mindent az erőszak megállítására. Kérjük a népek felelős vezetőit, hogy befolyásukat latba vetve hárítsák el a veszedelmet, óvják reájuk bízott népüket, hogy sem nemzetisége, sem vallási meggyőződése miatt ne érhessen hátratétel egyetlen embert sem.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata