Az Úr építi

Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán. Az épületegyüttes szakrális középület kategóriában nyert elismerést nemrégiben.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetége 2023. december 7-én tartott ünnepi közgyűlésén húsz építményt díjazott, közöttük szakrális középület kategóriában a 2022 őszén átadott Ráday Házat, a Dunamelléki Református Egyházkerület székházát és konferencia-központját, a budapesti teológia épületét és a Ráday Felsőoktatási Diákotthont magában foglaló épületegyüttest.

A nívódíj táblájának felavatására május 13-án került sor a Ráday Házban, amelyen részt vettek a projekt megbízóit, kivitelezőit és alvállalkozóit képviselők is. Balog Zoltán, a dunamelléki egyházkerület püspöke az ünnepséget megnyitó áhítatában a 127. zsoltár alapján adott hálát az épületért és a díjért. – „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők” – írja a zsoltáros. Amit építünk, nem magunknak építjük, és ez a hit lényege is. Minden, amit létrehozunk és teszünk, a következő nemzedéknek üzen. Részben azt, hogy az építtetők mit gondoltak magukról, amikor itt éltek, hogy hálásak, hogy építhettek, remélve, hogy amit létrehoztak, az túl fog mutatni rajtuk. Ezt szolgálja a Ráday Ház két esztétikai megnyilvánulása, amelyekre különösen büszkék vagyunk: az esténként kívülről világító és Budapest egyik legforgalmasabb utcájáról is jól látható kereszt, illetve annak másik oldalán a kápolna, amely a háznak sem az újonnan épült, sem a megújult részében nem volt korábban – hívta fel a figyelmet a dunamelléki püspök.