Bach-dallamok az új Református énekeskönyvben

Bach koráljai a református egyházzenében fontos szerepet töltenek be. Alább összeválogattunk néhány olyan, az új Református énekeskönyvben szereplő éneket, amely a lipcsei mester keze nyomán, feldolgozásában csendülhet fel istentiszteleteinken. Reméljük, cikkünk nyomán „újabb”, nagyheti használatra is szánt énekeket ismerhetnek meg gyülekezeteink.

Számos templomban, koncertteremben vagy éppen a szabadban – aluljárókban, köztereken - csendültek fel J. S. Bach örökzöld vagy éppen ritkán hallható dallamai a Bach mindenkinek fesztiválon, március 16 és 31. között. A lipcsei Tamás-templom karnagyának életművében az egyházi zene meghatározó helyet foglal el. Az ezernél is több kompozíciót számláló műjegyzék Bach csaknem kétszáz egyházi kantátájával kezdődik, de a zenetörténészek szerint ez csak töredéke a teljes – kották hiányában csak sejthető – repertoárnak, amelyekben gyülekezeti énekdallamok sokasága is felbukkan.

A zeneelméletet tanulók előtt nem ismeretlen a Bach-korálok gyűjteménye. Ifjúkorom egyik legfontosabb felfedezése volt, amikor kézbe véve a 371 Bach-korál otthoni példányát, édesapám bejegyzéseit fedeztem fel benne, aki a korálok énekeskönyvünkben is szereplő kezdősorait írta oda a megfelelő tételekhez.

Új énekeskönyvünk a korábbiakhoz képest is számos koráldallammal gazdagodott. Ezekből adunk ízelítőt az alábbiakban, hogy az új dallamokat Bach örök érvényű feldolgozása segítségével is megismerhessünk, megszerethessünk. Lássuk hát az énekeskönyvben újonnan szereplő korálok egy jellemző válogatását, melyek március 31-én, csütörtök este 6 órakor a Debreceni Nagytemplomban tartandó orgonakoncerten élőben is felhangoznak.