Búcsú Csete György építőművésztől

Hosszan tartó betegség után, június 28-án elhunyt Csete György (1937–2016) Kossuth-, Ybl-, Magyar Örökség és Prima Primissima díjas építőművész.

képA Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után Pécsett tervezőmérnökként egy fiatalokból álló építészcsoport szellemi vezetője lett. Az orfűi Forrásház, az ópusztaszeri Erdők temploma és múzeuma, illetve a kőszegi, halásztelki, füzéri és debrecen-tégláskerti templom megálmodásával a magyar organikus építészet meghatározó alakjává vált. Építészetről és világról alkotott nézeteit évtizedeken át a pécsi, a budapesti és az innsbrucki egyetemen igyekezett átadni tanítványainak.

Csete György Szentesen született evangélikus családban. Származása miatt, sok száz kortársához hasonlóan, az 1950-es évek első felében az egyetlen akkor működő hazai protestáns középiskola, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma kínált számára menedéket. Mindezért egész életében hálás volt: rendszeresen látogatta a Kollégiumi Baráti Kör rendezvényeit, a Kollégium vezetőit gyakran kereste föl ötleteivel, tanácsaival. A Kollégium maga is büszke volt neves diákjára: 2007-ben feleségével, Csete Ildikó textilművésszel együtt Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki. 2013-ban, az intézmény fennállásának 475. évfordulóján felkerült neve a száz legjelentősebb debreceni diák dicsőségtáblájára (ezt a megtiszteltetést az élők közül összesen ketten érdemelték ki). A Kollégiumhoz fűződő kapcsolatáról egyik visszaemlékezésében így vall: „Az osztály jórészt a »Nagy-Magyarország« egész területéről idehozott fiúkból állt, akiket szüleik menekítettek a Kollégiumba, mivel üldözöttek lettek saját szülőhazájukban, többnyire édesapjuk foglalkozása miatt... A város és a Kollégium hálára köteleznek... Sajnálom, hogy nem itt születtem, de legalább itt tanulhattam, ahol a Himnusz költője köszönt naponta bronz-arcával, valahányszor belépek a Kálvin térről a bejárati vaskapun. El- elidőzöm nagy elődeink domborművei előtt, akik figyelmeztetnek a magyar nyelv és a történelem iránti kötelező hűségünkre, ami belülről kell hogy fakadjon, erősödjön bennünk tovább." (Menedék, Debrecen, 2011, 191. o.)

Az elmúlt két évtizedben magam is gyakran üldögéltem vele a Kollégium árnyas udvarán. Ahogy öregedett, egyre szívesebben időzött itt (a tégláskerti templom építése idején rendszeres lakója is lett újra a Kollégium egyik szobájának). Ilyenkor mindig elemében volt: lelkesedett, mint egy gyermek, kisimultak a ráncai, szívesen idézte föl a diákéveket, és sok-sok megszívlelendő ötlettel állt elő a Kollégium jövőjét illetően. Kemény embernek ismertük, aki nem egykönnyen érzékenyül el, de az egyik öregdiák-találkozó alkalmával néhányunk jelenlétében kissé megilletődve mégis rákezdett az 1956-ban érettségiző IV. a osztály indulójára: „Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt..." Ugyanekkor vallott arról is, hogy másik kedves éneke az „Ó, Sion, ébredj..." kezdetű dicséret. Hiszem, hogy mostantól Krisztus seregében énekel odaát, örvendező szívvel szemlélve a megújuló ősi Kollégium mindennapjait.

Csete György temetése július 18-án fél 3-kor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben. Emléke legyen áldott!

Az írás megjelenik a a Reformátusok Lapja 2016. július 17-i számában.

Győri L. János