Centenáriumot ünnepelt a diákmozgalom

Nemrég „töltötte be a százat” a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom – a szervezet születésnapját az évfordulón, július 10-én ünnepelték meg Balatonszárszón, ott, ahol a mozgalom igazán kiteljesedett.

SDG 100 Reflapos montázs

Balatonszárszói életképek a két világháború közötti időszakból

Fotó: Archív

Az 1921-ben, Balatonkilitiben, egy teológustalálkozón megalapított szervezet százéves jubileumi ünnepségének az SDG Családi Hotel és Konferencia-központ adott otthont. A nyitóistentisztelet után a résztvevők közös faültetéssel, tortával és kötetlen együttléttel, beszélgetéssel ünnepeltek. A programon a szenior SDG-tag (a szeniorok azok, akik már 1949 előtt tagjai voltak a szervezetnek – a szerk.) Vörös Károlyné Magda néni is részt vett, aki bizonyságot tett arról, hogyan munkálkodott Isten az életében.

Az SDG egyik népszerű programja az évente megszervezett, Tájoló elnevezésű zarándoklat. Katona Viktor református lelkipásztor, a szervezet elnöke szerint ezt az eseményt idén összekapcsolták volna az ünnepséggel: többen gyalogszerrel érkeztek volna a születésnapra, ám ez az elképzelés szervezési gondok miatt sajnos meghíúsult.

Az eseményen nemcsak a nevet továbbvivő diákmozgalom tagjai voltak jelen, hanem képviseltették magukat az eredeti szövetség más utódszervezetei is: az SDG konferenciaközpont, az Egyetemi Gyülekezet és a Református Fiatalok Szövetsége.

Istentisztelet a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom centenáriumi ünnepségén

Istentisztelet a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom centenáriumi ünnepségén

Fotó: Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom

Katona Viktor szerint a járvány miatt mostanáig nem nagyon tudtak találkozni, de korábban egy-egy hétvégéjükön hatvan-nyolcvan fő is részt vett, a zarándoklataikra pedig harminc-negyven ember ment el. A diákmozgalom mindennapi tevékenységének a fő célja, hogy az iskolai vezetéssel együttműködve segítsék a hitélet szervezését a református középiskolákban. Helyi csoportokat szerveznek a diákoknak, hogy legyen hol hetente összegyűlni, beszélgetni, közösen imádkozni.

A csoportvezetőknek és a legaktívabb tagoknak félévente műhelyhétvégét szerveznek, ahol fejlődhetnek a programszervezésben. Vannak iskolai missziós napjaik, amikor jelen vannak az oktatási intézmények folyosóin, kötetlenül lehet velük beszélgetni, délutáni programokat szerveznek a diákoknak, vagy hittanórára látogatnak el. Félévente tartanak egy-egy csendeshétvégét: az adventi az elvonulásról, a lelki élet ápolásáról szól, míg a tavaszi műhelybeszélgetésekkel tarkított, mozgalmasabb esemény. Nyaranta megszervezik a már említett zarándoklatot, és a Csillagponton is részt vesznek.

Katona Viktor szerint ezeknek a tevékenységeknek a folytatása mellett a jövőben – angliai minták alapján – szeretnék létrehozni az SDG-házat, amelyben nyolc-tíz ember folyamatosan ott lakna, együtt imádkozna, elvégezné a házzal kapcsolatos munkákat, hétvégente pedig húsz-harminc embert fogadnának, akiknek teret biztosítanának az elvonulásra. Ezzel a lehetőséggel új célcsoport felé is nyitnának: családokat és házaspárokat is fogadnának.

Önkéntes” feloszlás, ötvenegy év után újraalapítás

Az 1921-ben Somogykilitin (ma Balatonkiliti) alapított Soli Deo Gloria Szövetség a két világháború közötti időszakban működött szerteágazó tevékenységet folytatva. Ezt az aranykort törte meg a második világégés, és habár a háború után a szervezet újra nagy erőkkel látott munkához, az új államhatalom nem sokáig tűrte meg: 1949. december 17-én a szövetség „önkéntesen” feloszlatta magát. A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalmat 2000-ben alapították, alapszabályukban is rögzítik, hogy a Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria Szövetsége lelki és szellemi örököseinek vallják magukat.