Civil szervezetek, figyelem: fontos határidő közeledik!

Már letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 22EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, amelyek 2023-tól igényt tartanak a magánszemélyek 1 százalékos felajánlására, és korábban még nem regisztráltak. Az adatlapot 2022. szeptember 30-ig elektronikusan kell a NAV-hoz benyújtani.

Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek a regisztrációt követő évtől igényt tartanak magánszemélyek 1 százalékos felajánlására, 2022. szeptember 30-ig van lehetőségük regisztrálni a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatvány kitöltésével. Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, tehát az adatlap benyújtása nélkül a szervezet nem részesülhet 1 százalékos adófelajánlásokban. A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, amely már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot. Az adatlap 2022. szeptember 30-i benyújtási határideje jogvesztő, elmulasztásával a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha a szervezet igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő. Az adatlaphoz mellékelni kell a kitöltési útmutatóban részletezett nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást.

adó 1 százalék illusztráció

Adatlap határidőn túl csak a következő esetekben nyújtható be:

  • ha a civil kedvezményezett jogutódlással megszűnik, vagy a jogutód szervezet a kedvezményezett civil szervezetből vált ki, mivel a jogutód szervezet nem válik automatikusan civil kedvezményezetté;
  • ha a civil szervezet azt jelenti be, hogy már nem felel meg a regisztráció feltételeinek;
  • ha a civil szervezet másik belföldi pénzforgalmi számlaszámot kíván megjelölni az szja számára felajánlott 1 százalékának a fogadására.