Debrecen nem „egynapos város”

Debrecen a reformáció városa címmel alakított ki új belépőjegy-konstrukciót négy templom és a Debreceni Református Kollégium. Ezzel együtt április 18-tól indul az a kincskereső és városfelfedező játék, amely online és offline módon is lehetőséget ad a helyszínek mélyebb megismerésére – jelentette be a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

„Egyet fizet, ötöt kap” – kezdte a debreceni Kistemplomban rendezett tájékoztatót Fekete Károly tiszántúli püspök. Ezzel a mottóval alakított ki öt résztvevő közös jegyrendszert a Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezésére. Kiemelte azt is, hogy Debrecen nem „egynapos város”, ezért a közös jegy 48 órán belül használható fel a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Debreceni Református Egyetemi Templomban, a Kistemplomban, a Nagytemplomban és a Kossuth utcai Verestemplomban.

Új játék és belépőjegy-konstrukció-MiskolcziJános_15

Fotó: Miskolczi János

Fekete Károly a tájékoztató helyszínére utalva elmondta, hogy a Kistemplom összefogja azt az örökséget, amely a kiegyezés előtt Debrecenben komoly veszélybe került. – Az 1848–49-es események megtorlásának idején zajlott az úgynevezett pátensharc, amit a gyülekezési szabadság elleni határozattal szemben vívott református egyházunk, ennek emblematikus helyszíne a Kistemplom. Itt 1860-ban egyházkerületi közgyűlést tartottak, amelynek kezdetén belépett a császári megbízott, és azt mondta: „A császár nevében megtiltom a gyűléskezést!”, erre az akkori püspök, Balogh Péter pedig azt válaszolta: „Én pedig az Úristen nevében megnyitom.” Meg is tartották az ülést, később pedig vissza is vonták ezeket a pátenseket, mígnem néhány évvel később bekövetkezett a kiegyezés – emelte ki Fekete Károly Debrecen református erejét hangsúlyozva.

A város református értékeit felsorolva megemlítette a Nagytemplom és a Kistemplom toronytúráit, az országosan is ritka módon szekkókkal díszített Verestemplomot, az 1538 óta folyamatosan működő kollégiumot, valamint az Egyetem tér elválaszthatatlan részét képező Egyetemi Templomot. – Azt reméljük, hogy az ezeket összekötő közös jegy, valamint a városfelfedező játék révén a „Debrecen a reformáció városa” mondat megtelik tartalommal – zárta gondolatait a püspök.

Új játék és belépőjegy-konstrukció-MiskolcziJános_69

Fotó: Miskolczi János

Katona Ilona, az egyházkerület turisztikai szakértője hozzátette: a városfelfedező játék is azzal a céllal készült, hogy a látogatókat ösztönözze mind a négy templom, illetve a kollégium meglátogatására. A játékban az Európa Rádió mobiltelefonos applikációján keresztül és offline is részt lehet venni, utóbbihoz a minden helyszínen átvehető füzet szükséges, amelyben a kérdések olvashatók, és a látogatást bizonyító matricákat is ide lehet beragasztani. – Elsősorban fiatalokra számítunk, de családok és akár az idősebb korosztály számára is segítség lehet a helyszínek bejárásában és megismerésében. Nemcsak a turistákat szeretnénk megszólítani, hanem a debrecenieket is hívjuk, hogy fedezzék fel a város református kincseit – fogalmazott Katona Ilona. Kiemelte azt is, hogy az egyik kérdésre a válasz a Debreceni Egyetem főépülete előtti téren található meg, így egészül ki hat helyszínre a kincskeresés. A játékot tetszőleges sorrendben lehet végigjátszani: aki minden kérdésre helyesen válaszol és összegyűjti az igazoló matricákat is, azt az utolsó helyszínen ajándékkal várják.

A „Debrecen a reformáció városa” jegyeket – amelyek belépésre jogosítanak mind az öt helyszínre – három helyszínen lehet megvásárolni április 18-tól: a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Debreceni Református Nagytemplomban és a Debreceni Református Kistemplomban. A teljes árú belépő 3900, a diák és nyugdíjas belépő pedig 2200 forintba kerül.