Debreceni Református Napok

A Református Zenei Fesztivál fővárosi programjai mellett a reformátusok Debrecenben is szélesre tárják a kapukat és igyekeznek közösséget teremteni nem csupán az aktív templomlátogatókkal. A Debreceni Református Egyházmegye első alkalommal szervez fesztivált: a Debreceni Református Napok május 26. és 28. között várja az érdeklődőket.

A cívisvárosban hagyományt szeretnének teremteni a Debreceni Református Napokkal. A szervező egyházmegye nem csupán a hozzá tartozó 39 gyülekezet közösségét igyekszik összekovácsolni. Várják azokat is, akik nem kötődnek szorosan a reformátussághoz, mégis szimpatikus számukra az a hagyomány és életmód, amelyet a debreceni kálvinisták magukénak tudnak.

Debrecen 2016 óta hivatalosan is viseli „a reformáció városa” címet, azonban a helyi reformátusok azon vannak, hogy ne csupán a múltra utaljon az elnevezés. Fekete Károly tiszántúli püspök a Debreceni Református Napok sajtótájékoztatóján elmondta, a református közösség mindig is aktív szerepet vállalt a város életében, ahogyan a város is segíti az egyházakat. Most, a kétéves bezártság után a közösségépítés a feladat. „Úgy gondoltuk, nagy szükség van az összekapaszkodásra, egymás társaságára” – mondta Fekete Károly, aki azt is kiemelte: a mennybemenetel ünnepe és a pünkösd közötti időszak alkalmas arra, hogy közösségeinkre figyeljünk.

A Debreceni Református Napok főként szabadtéri eseményeinek egyik célja, hogy megszólítsa a fiatalokat.
„A nyitottság megvan bennük, csak talán ők sem tudják igazán, hogy mire nyitottak. A mi feladatunk is, hogy a református lelkiségre azok legyenek. Meg kell próbálnunk üzenetünket úgy átadni számukra, hogy valóban megértsék azt, és magasröptű mondandónk ne szálljon el a fejük fölött” – mondta Kállai Imre Debrecen-Homokkerti református lelkész.

A mennybemenetel ünnepen (május 26.) istentisztelettel kezdődő Debreceni Református Napok ifjúsági és orgonakoncertekkel, konfirmandustalálkozóval és egyháztáji vásárral várja az érdeklődőket. A részletes programot itt érhetik el.