Egy gondolatra hívni a gyülekezetet

Az Érd-parkvárosi Református Egyházközségben hangsúlyos szerepet kapott egyházunk idei tematikája, az élő Ige. Tar Zoltán lelkipásztor minden évben kijelöl egy szakaszt a Szentírásból, amely elkíséri őket az esztendőben. Idén ezt is az élő Ige jegyében választották ki. Emellett közös áhítatra hívja a gyülekezetet minden reggel, amelyet a közös levelezőlistára küld el. Ennek szerkesztésében már a fiatalok is részt vesznek, ezzel is építve az élő közösséget.

Az Érd-parkvárosi Református Egyházközségben minden év január elején kijelölnek egy igeverset, ami végigkíséri a közösséget az adott esztendőben. Ez megjelenik az igés kártyákon, amit a templomból kimenet kapnak az emberek, valamint egy tablóra is kikerül a gyülekezeti teremben, ahol a korábbi évek vezérigéi is olvashatók. Emellett a gyülekezeti levelezésben is helyet kap az éves Ige, minden e-mail alján. Idén a zsidókhoz írt levél 4. fejezetének 12. versét választották ki: „Isten Igéje élő és ható, (…) megítéli a szív gondolatait és szándékait.” (Zsid 4,12) Az éves Igét ezúttal az egyház által meghatározott tematikához, az élő Ige évéhez igazították. Ezen felül egy online áhítatsorozat is elkezdődött a közösségben, eleinte a nagy ünnepekre való lelki felkészülést próbálta így segíteni Tar Zoltán lelkipásztor. Később ez egy mindennapos áhítatsorozattá nőtte ki magát.

érd_éves_ige_tabló_fotó_tar_zoltán

Fotó: Tar Zoltán

– Sokan kértek, bátorítottak, hogy ezt ne hagyjuk abba karácsony után se. Azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon jó ezzel találkozni reggelenként, így mindennapos gyakorlattá vált. Idén, az élő Ige évében elköteleződtünk az Our Daily Bread – Mindennapi kenyerük – című áhítatoskönyv mellett. Ez egy angol nyelvű kiadvány, amelyben minden egyes napra jut egy igeszakasz, egy ahhoz tartozó áhítat, valamint kérdések és egy imádság. Emellett minden napra kijelöl a könyv egy hosszabb szakaszt is, így vezet végig a teljes Biblián egy év alatt. Eleinte ennyit küldtem el a gyülekezetnek: az Igét, néhány gondolatot, önvizsgálati kérdéseket meg az imádságot, persze magyarul. Aztán megkerestek a fiatalok a gyülekezetből, hogy szívesen beszállnának az áhítatok fordításába, így mára egy nagyon jól működő rendszer állt össze. Öten-hatan fordítják a részeket, egymásnak lektorálják, majd elküldik nekem napokkal azelőtt, hogy sorra kerülne az adott rész. Ezután összeszerkesztem az egészet: az Igét, a fiatalok által fordított áhítatot, átnézem a kérdéseket, az imádságot a gyülekezetünkhöz igazítom, és mindig csatolom hozzá az éves igeverset is. Így küldöm el az érd-parkvárosi és a tárnoki gyülekezet levelezőlistájára a reggeli áhítatot. Mindig 6 óra 25 perckor küldöm ki, ezért is hívjuk 625-ösnek. A fix időpontnak az előnye, hogy mindenki tud számolni vele reggelente, még akár a munkába indulás előtt, így egyszerre tudjuk olvasni – magyarázza a lelkész. A gyülekezet felmérése szerint sokan olvassák évközben is az áhítatokat, a hatvan-nyolcvan válaszadó nagy többsége minden nap, vagy hetente legalább két-három alkalommal olvassa. Azt is megkérdezték tőlük, hogy mely részek jelentettek számukra lelki többletet. A többi között ezek a válaszok érkeztek: „az együtt olvasás”, „az együtt imádkozás”, „a fiatalok részvétele, jó olvasni a nevüket, hogy éppen ki fordította a szöveget”. Tar Zoltán kiemelte, nemcsak az egyszerre olvasás és imádság a fontos ebben a sorozatban, hanem az is, hogy egy gondolatra hívja a gyülekezetet, az Ige, az ima és a kérdések mentén együtt haladnak lelki értelemben.

Az élő Ige évének gondolatisága a Fenyves-Parkvárosban tevékenykedő, gyülekezetplántáló misszióban is megjelent. – Egy Káposztásmegyerről „lopott” ötlettel szolgálunk már több mint egy éve. Káposztásmegyeren töltöttem a hatodéves gyakorlatomat, a templom ekkor még nem volt kész, és a művelődési házban tartották az istentiszteleteket. Minden hónapban volt egy párbeszéd-istentisztelet nevű alkalom, ami formálisan istentisztelet, de egy kicsit lazább, könnyebben tudnak kapcsolódni hozzá azok is, akik nem templomba járó emberek. Az igehirdetést egy beszélgetés követi, ez az alkalom lényege, ezért párbeszéd-istentisztelet a neve. Nem az történik, hogy kimondjuk az áment a záróima után, és mindenki hazamegy, hanem leülünk egy teával, pogácsával beszélgetni. Ez a sorozat januártól áprilisig az élő Ige évéhez kapcsolódott: az élő Ige teremt, az élő Ige gyógyít, az élő Ige éltet, az élő Ige vezet – ez volt a négy alkalom címe. Ugyanez a négy cím lesz az ifjúsági hetünk tematikája is, ott az érintett korosztályhoz igazítjuk az üzenetet – árulta el a lelkipásztor. Tar Zoltán beszámolt arról is, hogy kaptak Jézus-bibliákat, azaz Krisztusra fókuszáló kommentáros Szentírásokat, amelyeket az ifjúsági héten akarnak jutalomként kiosztani, a gyermekhéten pedig képregényes Bibliát adnak a kisebbeknek. A konfirmandusoknak is Szentírást ajándékoznak, magát az élő Igét, de egy kevésbé megszokott formában. A Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg A Könyvek címmel egy négyrészes sorozat, amelynek a kötetei a hagyományos kiadások vers- és fejezetszámozása, valamint rövidebb szakaszai helyett nagyobb fejezetekben tárják elénk a Szentírás könyveit, hogy a magunk tempójában, beosztásában, illetve nagyobb szövegösszefüggésekben olvashassuk az új fordítású Bibliát.